Ο απολογισμός της ΥΠΔΙ για τους τελευταίους 6 μήνες και το μήνυμά της (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε απολογισμό των δράσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κατά τους τελευταίους έξι μήνες προβαίνει η αρμόδια Υπουργός, Έμιλυ Γιολίτη, σε μήνυμά της ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημειώνοντας πως "απομένουν πολλά άλλα που πρέπει να προωθήσουμε, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών".

"Καταθέσαμε

νομοσχέδια για την Αρχή Κατά της Διαφθοράς, για τους λομπίστες, για αυτούς που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, επαναπροωθούμε την οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας και εκσυγχρονίζουμε τον Ποινικό Κώδικα για τα θέματα διαφθοράς. Η ad hoc ομάδα για την αναθεώρηση των νομοσχεδίων, για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στον τόπο μας, είναι στο τέλος του έργου της και σύντομα θα καταθέσουμε τα νέα νομοσχέδια", σημειώνει η κ. Γιολίτη στο μήνυμά της.

Για το θέμα της οδικής ασφάλειας επισημαίνει πως "τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρότερες ποινές για τα τροχαία αδικήματα, διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι νάρκοτεστ και αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι για αλκοόλ, εγκρίθηκε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας και κατακυρώθηκε το συμβόλαιο για εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης". 

"Υλοποιούμε την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και αρχίσαμε με την ηλεκτρονική υποβολή εγγράφων. Άρχισε η λειτουργία Σχολής Δικαστών. Καταθέσαμε νομοσχέδιο, για την επαγωγή όρκου σε δικηγόρους. Αυξήσαμε τον αριθμό των δικαστών του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας από πέντε σε δέκα. Τροχοδρομήσαμε την ταχεία εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου. Εγκρίναμε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λευκωσία", προσθέτει.

Αναφέρει ακόμη πως "προωθούμε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά, ως επίσης και ακέραια τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία. Εγκρίναμε χορηγία στις γυναικείες οργανώσεις για τη ψηφιακή τους εκπαίδευση. Στηρίζουμε εμπράκτως το Σπίτι της Γυναίκας με μόνιμη αστυνομική παρουσία.

Ιδρύσαμε ειδικά, εξειδικευμένα κλιμάκια σε ΤΑΕ Λεμεσού και Λευκωσίας, για καταγγελίες βίας και προωθούμε τη δημιουργία ενιαίου αρχείου για τη βία, ώστε να είναι πιο στοχευμένη η αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών".  

Αναφορικά με τις φυλακές και τα ναρκωτικά σημειώνει πως "δημιουργήσαμε φαρμακείο και εργοδοτήθηκε φαρμακοποιός εντός των φυλακών. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΕΒ και καταρτίσαμε λίστα επιχειρήσεων σε συνεννόηση με την Τράπεζα Κύπρου και το Reaction για την επαγγελματική αποκατάσταση αποφυλακισθέντων. Δημιουργούμε ενδιάμεση δομή όπου οι αποφυλακισθέντες θα μπορούν να ορθοποδήσουν".

Επίσης αναφέρει, "υπογράψαμε πρωτόκολλο με το Υπουργείο Παιδείας και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, για καλύτερο συντονισμό στα σχολεία, εγκαθιδρύσαμε ασφαλή ζώνη γύρω από τα σχολεία μας σε ακτίνα πεντακόσιων μέτρων, με αυστηρότερες ποινές για τη διακίνηση ναρκωτικών, προωθήσαμε νομοσχέδιο για την ελεύθερη πρόσβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως σε όλους τους χώρους κρατουμένων και αυξήσαμε από 12 σε 17 τις κλίνες στη θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης".

Για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική σημειώνει πως "δημιουργήσαμε το Σπίτι της Αστυνομίας στο κέντρο της Λεμεσού.

Μειώσαμε τους φρουρούς πολιτικών προσώπων από 56 σε 35, δημιουργούμε το Σπίτι της Αστυνομίας στη Λευκωσία, διορίσαμε δύο Βοηθούς Αρχηγούς, αναδιοργανώνουμε με τη βοήθεια διεθνούς οίκου τη δομή της Αστυνομίας και την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής, προωθούμε την αναβάθμιση των ορεινών Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σταθμών".


Διαβάστε επίσης 

Μήνυμα Υπ. Υγείας για τα Χριστούγεννα – «Κουράγιο σε όσους δοκιμάζονται»

Keywords
Τυχαία Θέματα