Ο απολογισμός της επίσκεψης του γερμανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα

Με την κατ’ αρχήν συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάϊερ.

Συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά με τον οποίο εξέτασε όλο

το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους ακόλουθους τομείς :

Στην οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για την Γερμανο-ελληνική εταιρική σχέση.

Στην ταχεία σύσταση του Γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και των ανταλλαγών μεταξύ των νέων των δύο χωρών.

Σε μία πιο στενή συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και των επιστημών, καθώς επίσης και στην περαιτέρω εντατικοποίηση της ήδη επιτυχούς συνεργασίας στον τομέα της έρευνας.

Στη δημιουργία κοινών θεσμών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας και της υγείας.

Στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην φιλία που τον συνδέει τον κ. Σταϊνμάιερ, από την εποχή που ήταν συμφοιτητές στην Γερμανία και τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας και Γερμανίας «Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι δύο χώρες που έχουν πάρα πολύ βαθείς και πολύχρονους πολιτισμικούς δεσμούς. Συνηθίζω να λέω ότι αν σήμερα συνομιλούμε για το ρόλο του ελληνικού πολιτισμού στον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και στην ανάπτυξη της Ευρώπης, δύο είναι οι παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο, οι Άραβες διανοητές και πνευματικοί άνθρωποι και αργότερα το γεγονός ότι ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε στοιχείο της ταυτότητας της ίδιας της Γερμανίας όταν ιδρυόταν το κράτος της και έδωσε ξανά αυτό το ξεπέταγμα στα μεγάλα κλασσικά κείμενα του ελληνικού πολιτισμού» είπε ο κ Κοτζιάς.

Όσον αφορά το προσφυγικό, που κυριάρχησε στις επαφές του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, ο κ Κοτζιάς σημείωσε ότι το προσφυγικό δεν θα γίνει αφορμή καταπάτησης της ελληνικής κυριαρχίας και αποσαφήνισε ότι για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, ενώ τόνισε τη σημασία της καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων ήδη στην Τουρκία και από εκεί την ανακατανομή τους στην Ευρώπη ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ο κ. Σταϊνμάιιερ εκτίμησε ότι η αντιμετώπισή του προσφυγικού είναι πρόκληση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγαλύτερη και από εκείνη της οικονομικής κρίσης.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση , που βιώνει η Ελλάδα. Αφού εξέφρασε το σεβασμό του Βερολίνου στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τόνισε: «Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις συμφωνίες της, προτίθεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποκόμισα από τις επαφές μου με τον πρωθυπουργό. Όποιος υπογράφει για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζει ότι οι επιβαρύνσεις εμφανίζονται αμέσως αλλά η έλευση του αποτελέσματος αργεί. Χρειάζεται εμμονή»

Στη συνέχεια ο κ. Σταϊνμάιερ μετέβη στο Μέγαρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς. «Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματά του». Με αυτή την ρήση, στα ελληνικά, άρχισε την ομιλία του για να προσθέσει «Αλάνθαστος δεν είναι κανείς στην Ευρώπη, ούτε οι Έλληνες ούτε οι Γερμανοί» ,τονίζοντας ότι ως καλός φίλος βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας και ως καλός φίλος έγινε δεκτός «σε μία εποχή που για την Ελλάδα και για όλους μας στην Ευρώπη δεν είναι μια καλή εποχή». Ο κ Σταϊνμάιερ επισήμανε ότι η τιμή που του έγινε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς δεν εκλαμβάνεται ως προσωπική από τον ίδιο αλλά ως ένας επιπλέον λόγος για να εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για μία καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα