Ο άνθρωπος κλειδί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ερντογάν

Δίπλα από τον αρχηγό των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών βρέθηκε να κάθεται χθες ο ιδρυτής της περιβόητης SADAT Αντνάν Τανριβέρντι, κατά τη διάρκεια του Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου o Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι θα υπερασπιστεί με κάθε κόστος τα συμφέροντα της Άγκυρας στην Κύπρο και το Αιγαίο. To Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που κάποτε έλεγχε τον εκάστοτε Τούρκο Πρόεδρο, πλέον έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ανθρώπων του

Ερντογάν.

Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν διαθέτει εδώ και καιρό ένα είδος «προσωπικού στρατού-φρουρών» που ακούει στο όνομα SADAT. Αν και επισήμως εμφανίζεται ως εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, στην πραγματικότητα αποστολή της είναι η εκπαίδευση επίσημων ή ανεπίσημων παραστρατιωτικών δυνάμεων για αντιμετώπιση πολέμων του ίδιου του Ερντογάν τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, όπως γίνεται στη Συρία.

O ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Αντνάν Τανριβέρντι, ένας απόστρατος αντικεμαλιστής, τον οποίο ο Ερντογάν έφερε στο γραφείο του ως επικεφαλής στρατιωτικό σύμβουλο. Παλαιότερα ο Τανριβέρντι είχε οργανώσει το σύστημα «πολιτικής άμυνας» στα κατεχόμενα. Στην ιστοσελίδα της SADAT υπάρχει μάλιστα και το σήμα της εταιρείας, όπου σε χάρτη η Κύπρος εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα ως μέρος της Τουρκίας.

Ισλαμικό στρατό κατά του Ισραήλ

Τον Δεκέμβριο του 2017, η τουρκική ιστοσελίδα Yeni Safak κυκλοφόρησε ένα άρθρο που καλούσε όλες τις χώρες του οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός παν-ισλαμικού στρατού, προκειμένου να επιτεθούν στο Ισραήλ. Τα βασικά σημεία του άρθρου, όπως αποκαλύφθηκε, προέρχονται από ανάλυση της ιστοσελίδας της ίδιας της τουρκικής SADAT, με τίτλο «Πώς λύνεται το Παλαιστινιακό». Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η SΑDAT βοηθά την ισλαμική Χαμάς και αναζητεί χρήματα καθώς και εξοπλισμό για τη δημιουργία «Παλαιστινιακού Στρατού» για να πολεμήσουν το Ισραήλ.

Ένα από αυτά τα άρθρα της ‘‘εταιρείας’’, με τίτλο «Η SADAT και το Μέλλον του Μουσουλμανικού Κόσμου», περιγράφει το Ισραήλ ως «το φυλάκιο της νέας Σταυροφορίας και ένα μαχαίρι στην καρδιά του Ισλάμ» και «τα μάτια, τα αυτιά και τη γροθιά του Χριστιανικού Κόσμου". Ένα άλλο άρθρο, με τίτλο «Η Παλαιστίνη πρέπει να έχει έναν στρατό», εκφράζει το όραμα του Τανριβερντί για τη διαμόρφωση ενός Παλαιστινιακού στρατού, εξοπλισμένου με άρματα και άλλα βαριά όπλα και προσθέτει ότι αυτός ο στρατός, μαζί με έναν ενωμένο Στρατό του Ισλάμ, μπορεί να επιφέρει τη στρατιωτική ήττα του Ισραήλ μέσα σε 10 ημέρες και τη διπλωματική του ήττα εντός 20 ημερών.

Οι ρωσικές αποκαλύψεις

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την πρόσφατη επαναπροσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία, η ρωσική κυβέρνηση συμπεριέλαβε τη SADAT σε μια έκθεση προς τα Ηνωμένα Έθνη, διασυνδέοντάς την με τον Ερντογάν και την υποστήριξη της οικογένειάς του σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Μάλιστα, το 2015 η Ρωσία διερεύνησε σχεδόν 900 άτομα που ταξίδευαν για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ και οι ρωσικές αρχές διαπίστωσαν ότι το 25% είχε συνδέσεις με το SADAT.

(Με την περιοχή μοβ χρώματος οι περιοχές ελέγχου στην Τουρκία από τη SADAT, με μπλε οι περιοχές από τους γκρίζους λύκους και κόκκινο περιοχές του PKK)

Παράλληλα, Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι η SADAT βοηθά τόσο σε επιχειρήσεις στην Τσετσενία, το Τατζικιστάν όσο και στο Καζακστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβούλιο Ασφαλείας, Ερντογάν,symvoulio asfaleias, erntogan