Ο αναδυόμενος κόσμος εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος – Ποιος ο ρόλος τους

Ενώ ο απώτερος στόχος παραμένει ένας «κόσμος χωρίς καπνό», σήμερα γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την ανάγκη συμπλήρωσης των υφιστάμενων πολιτικών δημόσιας υγείας με τη μείωση της βλάβης του καπνού - THR για τους καπνιστές που αποτυγχάνουν να το κόψουν. Ωστόσο, παρόλο που υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για υιοθέτηση στρατηγικών μείωσης της βλάβης ως πολύτιμη συμπληρωματική προσέγγιση για τη διακοπή του καπνίσματος και την πρόληψη του καπνίσματος, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση σχετικά με το THR και να ενισχυθεί η υπεράσπιση του THR.

Κατά την πρώτη ημέρα

της Συνόδου, ο Καθηγητής Ιγνάτιος Οικονομίδης και η Δρ Αγάθη-Ρόζα Βρεττού συντόνισαν μια συζήτηση που επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση της παγκόσμιας νομοθεσίας, της νομοθεσίας και των υφιστάμενων επιστημονικών στοιχείων για τα προϊόντα THR.

Διαβάστε ακόμη: Στην Αθήνα το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο για μείωση βλάβης από τον καπνό (ΦΩΤΟ)

Στην ομιλία του, ο κ. Tim Phillips παρουσίασε μια αξιολόγηση της παγκόσμιας ρύθμισης για τα προϊόντα THR και τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της αγοράς και την απορρόφηση των καταναλωτών με βάση την έρευνα από την TobaccoIntelligence / ECigIntelligence, έναν πάροχο παγκόσμιας αγοράς και ρυθμιστικής ανάλυσης για νέα προϊόντα καπνού. Ξεκινώντας με μια γρήγορη επισκόπηση της ανάπτυξης του τομέα THR παγκοσμίως, επεσήμανε ότι ο τομέας THR μπορεί να είναι ακόμη μικρός, αλλά αναπτύσσεται γρήγορα, αν και υπάρχουν πολλές διαφορές ανάλογα με την περιοχή, κυρίως λόγω των διαφορετικών ανησυχιών, κανονισμών και απαγορεύσεων γύρω από ο κόσμος. Για παράδειγμα, είπε, οι ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τους ατμούς μιας χρήσης ως ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και, ως εκ τούτου, οι απαγορεύσεις των αναθυμιάσεων μιας χρήσης συζητούνται με βάση τα περιβαλλοντικά απόβλητα και τη χρήση από τους νέους. Είναι γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία διαφορετικών θεμάτων, είπε ο κ. Phillips, και για να καταλήξουν στις καλύτερες αποφάσεις χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά, τόνισε, αφού περισσότερα δεδομένα σημαίνουν μεγαλύτερη κατανόηση της αξίας αυτών των εναλλακτικών λύσεων έναντι των συμβατικών προϊόντων καπνίσματος. Φυσικά, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι τα δεδομένα πρέπει να κοινοποιούνται και η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να είναι πιο ενεργή για την παρουσίαση ευρημάτων που βασίζονται σε στοιχεία σε ρυθμιστικές αρχές, φορείς χάραξης πολιτικής και στο κοινό. Εξάλλου, εκτός από την ανάγκη για πολιτικές που βασίζονται σε δεδομένα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο THR είναι επίσης ένα ζήτημα υψηλής σημασίας, είπε ο κ. Phillips.

Ο καθηγητής Giuseppe Biondi Zoccai παρουσίασε στοιχεία από ανασκοπήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία και συζήτησε τα κύρια ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισορροπημένη πολιτική που θα δώσει στους καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την υγεία τους, ενώ προστασία της νεολαίας από την υιοθέτηση της χρήσης νικοτίνης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 8-10% των γυναικών και το 12-14% των ανδρών χρησιμοποιούν θερμαινόμενα προϊόντα καπνού ή ατμιστικά τσιγάρα, δήλωσε ο καθηγητής Biondi Zoccai. Η υποτροπή είναι φυσικά ένα τεράστιο ζήτημα ανησυχίας, συνέχισε, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μη καπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σταθερά πιο πιθανό να ξεκινήσουν το κάπνισμα εύφλεκτων τσιγάρων και να γίνουν τωρινοί καπνιστές, ενώ οι πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν πάνω από το διπλάσιο πιθανότητες υποτροπής ως χρήστες μη ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αν και η μεγάλη μεταβλητότητα στα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου καθιστά δύσκολη την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων σχετικά με τον συνολικό τους αντίκτυπο στην υγεία, και τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της ομπρέλας και των συστηματικών ανασκοπήσεων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εύρος της ανασκόπησης, τις μελέτες που περιλαμβάνονται και τις χρησιμοποιούμενες μεθοδολογίες», είπε ο καθηγητής Zoccai. Ωστόσο, στοιχεία από ανασκοπήσεις  δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος σε σύγκριση με τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT), ενώ τα στοιχεία που συγκρίνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα νικοτίνης με τη συνήθη φροντίδα ή τη μη θεραπεία υποδηλώνουν επίσης όφελος. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιώσουμε το ακριβές μέγεθος του αποτελέσματος, καθώς και μακροχρόνια παρακολούθηση των ολοκληρωμένων δοκιμών. Χρειαζόμαστε επίσης συγκριτικές μελέτες μεταξύ διαφορετικών τύπων ηλεκτρονικών τσιγάρων, κατέληξε, και, τέλος, χρειαζόμαστε έρευνα για να ορίσουμε καλύτερα τη βέλτιστη μετάβαση από τα εύφλεκτα τσιγάρα στα ατμιστικά τσιγάρα έναντι των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού και το αντίστροφο, προς την τελική αποχή από όλα τα προϊόντα καπνού ή καπνίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα