Ο Αλφόνσο Ντέιβις στο πλευρό της παραολυμπιακής ομάδας προσφύγων

Μήνυμα στήριξης στην παραολυμπιακή ομάδα προσφύγων έστειλε ο Αλφόνσο Ντέιβις, χαρακτηρίζοντάς την ως την «πιο θαρραλέα αθλητική ομάδα του κόσμου» ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων (24/8-5/9) που αρχίζουν σήμερα στο Τόκιο.

Ο αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου ήταν κάποτε πρόσφυγας, καθώς γεννήθηκε από Λιβεριανούς γονείς σε στρατόπεδο προσφύγων στην Γκάνα, όπου πέρασε πέντε χρόνια, πριν μετακομίσει στον Καναδά. Εντάχθηκε στο δυναμικό του γερμανικού συλλόγου το 2018 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομάδα, η οποία κατέκτησε το Champions League

το 2020. 

Από τότε ο Καναδός άσος έχει γίνει πρέσβης καλής θέλησης για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και ο 20χρονος είπε ότι καταλαβαίνει τι πέρασαν όσοι αναγκάστηκαν να το σκάσουν για τη δική τους ασφάλεια ή όσοι αντιμετώπισαν διακρίσεις.

«Καθώς βουτάτε μέσα στο νερό, καθώς προετοιμάζεστε να ρίξετε, καθώς μπαίνετε στο γήπεδο, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Ο κόσμος σας στηρίζει, συμπεριλαμβανομένων 82 εκατομμυρίων εκτοπισμένων, 12 εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν με κάποια αναπηρία» έγραψε ο Ντέιβις στο Twitter και συνέχισε: «Έχω διαβάσει τις ιστορίες σας και έμαθα για τα ταξίδια που έχετε περάσει όλοι. Είστε η πιο θαρραλέα αθλητική ομάδα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν πόσο σκληρό είναι να είσαι πρόσφυγας, να έχεις αναγκαστεί να φύγεις για την ασφάλειά σου, πόσο σκληρό είναι να είσαι εκτοπισμένος εν μέσω μιας πανδημίας, σκληρό να είσαι ολομόναχος χιλιάδες μίλια από τις οικογένειές σου, όταν τις χρειάζεσαι περισσότερο. Πιο σκληρό, όμως, όταν έχεις μια αναπηρία».

Ολόκληρο το μήνυμα του Αλφόνσο Ντέιβις:

«Στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων,

Αύριο ξεκινούν όλα - η μεγαλύτερο παρααθλητική διοργάνωση στον κόσμο. Συγχαρητήρια που βρίσκεστε ακριβώς στην καρδιά της. Μπορεί να είστε νευρικοί τώρα, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Όταν παίζω για την Μπάγερν Μονάχου και την εθνική ομάδα του Καναδά, έχω άγχος πριν από κάθε αγώνα.

Παρακαλώ να γνωρίζετε αυτό: καθώς βουτάτε μέσα στο νερό, καθώς προετοιμάζεστε να ρίξετε, καθώς μπαίνετε στο γήπεδο, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Ο κόσμος σας στηρίζει, συμπεριλαμβανομένων 82 εκατομμυρίων εκτοπισμένων, 12 εκατομμύρια εκ των οποίων ζουν με κάποια αναπηρία.

Δεν καταλαβαίνουν όλοι το ταξίδι που έχετε κάνει. Αλλά εγώ το καταλαβαίνω κι αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που με έκανε αυτόν που είμαι. Γεννήθηκα σε στρατόπεδο προσφύγων. Η οικογένειά μου και εγώ φύγαμε από τον πόλεμο. Εκτιμώ ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να μιλάς για το παρελθόν. Οι εμπειρίες που είχες, τα πράγματα που είδες, οι διακρίσεις που αντιμετώπισες.

Έχω διαβάσει τις ιστορίες σας και έμαθα για τα ταξίδια που έχετε περάσει όλοι. Είστε η πιο θαρραλέα αθλητική ομάδα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Πολλοί δεν καταλαβαίνουν πόσο σκληρό είναι να είσαι πρόσφυγας, να έχεις αναγκαστεί να φύγεις για την ασφάλειά σου. Πόσο σκληρό είναι να είσαι εκτοπισμένος εν μέσω μιας πανδημίας. Σκληρό να είσαι ολομόναχος χιλιάδες μίλια από τις οικογένειές σου, όταν τις χρειάζεσαι περισσότερο. Πιο σκληρό, ωστόσο, όταν έχεις μια αναπηρία. Όμως, παρ' όλο που ο δρόμος σας ήταν δύσκολος, ποτέ δεν εγκαταλείψατε.

Βρήκατε έναν τρόπο όχι μόνο να εξασκηθείτε στον αθλητισμό, αλλά και να αποδίδετε στα υψηλότερα επίπεδα. Όλα εκείνα τα χρόνια που ονειρευόσασταν να είστε στη μεγάλη σκηνή, όλες εκείνες οι πολύ κουραστικές προπονήσεις στο γυμναστήριο, αυτή η σκληρή δουλειά και η απόλυτη αποφασιστικότητα σας έφεραν σε αυτή τη στιγμή, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

Ένα από τα πράγματα που γνωρίζω για τον αθλητισμό είναι η δύναμή του να αλλάζει ζωές. Είστε όλοι πρότυπα τώρα με τη δύναμη να εμπνέετε άλλους. Μην κάνετε λάθος, αυτό που πρόκειται να κάνετε στο Τόκιο θα αλλάξει τις ζωές ανθρώπων. Θα υπάρξουν νέοι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό εξαιτίας σας. Θα υπάρξουν πρόσφυγες, οι οποίοι, παρακολουθώντας σας να πετυχαίνετε, θα πιστέψουν ότι μπορούν κι αυτοί επίσης. Και ξέρετε κάτι; Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι επόμενοι νοσηλευτές, δάσκαλοι κι επιστήμονες. Αυτή είναι αλλαγή που ξεκινά με τον αθλητισμό.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο αύριο στην Τελετή Έναρξης, όταν θα οδηγήσετε τους αθλητές 160 εθνών για τους πιο σημαντικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Ιστορία, θα παρακολουθώ μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο κι εμείς όλοι θα ζητωκραυγάζουμε για σας.

Λοιπόν, βγείτε έξω και κάντε αυτό που ξέρετε. Κάντε το όπως δεν το έχετε ξανακάνει ποτέ. Δώστε το 100%. Μην επικεντρώνεστε πάρα πολύ στις ανταμοιβές και βγείτε εκεί έξω με ένα χαμόγελο στα χείλη, γνωρίζοντας ότι έχετε δουλέψει σκληρά για να είστε εκεί. Τότε θα είστε στα καλύτερά σας. Και καλώς ήρθατε στο σόου - ανήκετε εδώ.

Ο φίλος σας και συνάδελφος πρόσφυγας,

Αλφόνσο Ντέιβις

Πρέσβης καλής θέλησης για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

My message for the world’s most courageous sports team. #RefugeeParalympicTeam @Paralympics @Refugees https://t.co/BKXnUzq75j pic.twitter.com/AJ26JtpSSf

— Alphonso Davies (@AlphonsoDavies) August 23, 2021Πηγή κειμένου και φωτογραφίας: sdna.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλφόνσο Ντέιβις,alfonso nteivis