Ο Α. Τσίπρας τίμησε τον Γ.Δ. του ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Ζήνων

Η Ελληνική Δημοκρατία τίμησε τον Γενικό Διευθυντή του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Ζήνων.

Αυτούσια η προσφώνηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην παρασημοφόρηση του Γ.Δ. του ΥΠΕΞ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας:

Η Ελληνική Δημοκρατία, σήμερα, τιμά με μια εκ των κορυφαίων της διακρίσεων τον Πρέσβη Αλέξανδρο Ζήνων, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, για τη διαχρονική, ουσιαστική του συμβολή στην προώθηση και εμβάθυνση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των

Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών μας. Συνεργασία που εκφράζει την ταύτιση των λαών μας, την καθοριστική δέσμευσή τους στην εθνική υπόθεση της Κύπρου.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξελίχθηκε όλη η μέχρι τώρα ενεργή ζωή σας, κύριε Πρέσβη, με τη γενιά σας, το τραγικό καλοκαίρι του '74, βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή - τιμήσατε την πατρίδα σας πολεμώντας τότε, και ξεκινώντας έτσι την προσωπική σας πορεία στην υπηρεσία της Κύπρου, αλλά και του δικαίου. Η Κυπριακή Πολιτεία διέκρινε εξαρχής την ποιότητα και τις ικανότητες σας, και γι’ αυτό σταθερά εζήτησε τις υπηρεσίες σας σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ανταποκριθήκατε με αφοσίωση και υποδειγματική εκτέλεση του υπέρτερου καθήκοντος, που είναι η ταύτιση με την υπόθεση της αποκατάστασης της νομιμότητας στη νήσο.

Καθ' όλη τη θητεία σας, και με την πληρότητα της παιδείας σας - έχοντας εντρυφήσει πέρα από καθαυτή τη διπλωματία και σε θέματα δικαίου, άμυνας, ασφάλειας, συγκεκριμένων τομέων της ιστορίας - συμβάλατε να δοθεί μια ιδιαίτερη ποιότητα στο περιεχόμενο της συνεργασίας της ελλαδικής με την κυπριακή διπλωματία. Κυρίως, όμως, εκφράσατε έμπρακτα την ψυχική συστράτευση των δυο διπλωματικών υπηρεσιών, που είναι απαραίτητη τόσο για το κυπριακό ζήτημα όσο και για τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο.

Κύριε Πρέσβη, με την ολοκλήρωση της ευδόκιμης θητείας σας στη διπλωματική υπηρεσία της Κύπρου - που καταλαβαίνω ότι πλησιάζει - η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να σας αποδώσει υψηλή τιμή, για όλους τους λόγους που ανέφερα, και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι η προσφορά σας για την Κύπρο και την Ελλάδα θα συνεχιστεί, ο κοινός αγώνας μας δεν έχει τελειώσει, είμαστε όλοι, από οποιαδήποτε θέση και οποτεδήποτε στη ζωή μας, στοιχισμένοι στη μεγάλη προσπάθεια.

Με τα λόγια αυτά, κύριε Πρέσβη, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχω την ικανοποίηση και τη χαρά να σας απονείμω το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκφράζοντάς σας τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα