Ο Steinmetz,η πολιτικά υποκινούμενη δίωξη & το ευρωπαϊκό αγκάθι της Ρουμανίας

Ένα καίριο και εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών φέρνει στο φως η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα και αφορά την προσωρινή κράτηση του Beny Steinmetz από τις Κυπριακές Αρχές.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι αυτό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την αμεροληψία της Δικαιοσύνης

σε χώρες, όπως η Ρουμανία, οι οποίες παραδοσιακά αδυνατούν να συγχρονιστούν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη, 31 Αυγούστου, όταν ο Ισραηλινός επιχειρηματίας έφτασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του, το ειδικό σύστημα ειδοποιεί τις Κυπριακές Αρχές, οι οποίες προσωρινά θέτουν τον Steinmetz, υπό κράτηση λόγω ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο είχε εκδώσει εναντίον του η Ρουμανία. Όπως καταγράφεται και πιο κάτω το εν λόγω ένταλμα αποδεικνύεται πως έχει κριθεί άκυρο από την Interpol καθώς και από σειρά Ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Η πολιτικά υποκινούμενη δίωξη στη Ρουμανία και η δίκη-παρωδία

Ο Beny Steinmetz βρέθηκε στο στόχαστρο της Ρουμανίας εξαιτίας της έμμεσης εμπλοκής του σε μια διένεξη της -τότε- κυβέρνησης και του πρώην διαδόχου του Ρουμανικού θρόνου. Παρά το γεγονός ότι πρωτόδικα ο Steinmetz αθωώθηκε και μάλιστα ομόφωνα, η υπόθεση εκδικάστηκε εκ νέου, με τους διεθνείς παρατηρητές να κάνουν λόγο για μια δίκη – παρωδία. Εκτός από τις ωμές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Steinmetz, η Ρουμανική Δικαιοσύνη χρησιμοποίησε και παράνομα ανακριτικά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό πως στον Steinmetz δεν επετράπη να έχει πρόσβαση σε όλο το υλικό της δικογραφίας. Ως αποτέλεσμα, ο Steinmetz καταδικάστηκε ερήμην. Λίγο καιρό μετά, η Interpol σε ειδική έκθεση που συνέταξε για την υπόθεση θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα κίνητρα της δίωξης του Steinmetz, ήταν αμιγώς πολιτικά.

Αποφάσεις – κόλαφος από Interpol, Ελλάδα και Ιταλία

Ύστερα από την καταδικαστική απόφαση και μετά από σχετικό αίτημα των Ρουμανικών Αρχών, η Interpol εκδίδει Ερυθρά Αγγελία (Red Notice) ειδοποιώντας διεθνώς τις Αρχές για το Ένταλμα Σύλληψης που εκκρεμεί εναντίον του. Η Αγγελία ανακαλείται, ωστόσο, καθώς η Interpol μετά από έρευνα που πραγματοποίησε και τις ελλείπεις απαντήσεις που έλαβε από τη Ρουμανία, δημοσιοποίησε Έκθεση στην οποία εντοπίζεται σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του Steinmetz, τόσο κατά το στάδιο της δίωξης, όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης του. 

To 2021 o Steinmetz επισκέπτεται στην Ελλάδα, όπου με αφορμή το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης (ΕΕΣ) που είχε εκδώσει η Ρουμανία, κρατείται για ένα βράδυ και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερος, με μόνους περιορισμούς να παραμείνει στη χώρα και να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα μία φορά την εβδομάδα.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη αναλαμβάνει να εξετάσει το αίτημα των Ρουμανικών Αρχών για έκδοσή του στη Ρουμανία. Ωστόσο, με μία απόφαση-καταπέλτη ενάντια στη Ρουμανική Δικαιοσύνη, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε το αίτημα έκδοσης, επικυρώνοντας του το δικαίωμα του να κυκλοφορεί ελεύθερα, σε όλο τον κόσμο. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο βασίστηκε σε δύο λόγους:

 Στο ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία.
 Στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί.

Σημειώνεται πως και η Ελληνική Δικαιοσύνη ζήτησε διευκρινίσεις από τη Ρουμανική Δικαιοσύνη, οι οποίες -όπως και στην περίπτωση της Interpol- κρίθηκαν ανεπαρκείς. 

Στην Ιταλία, το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης (EES) για τον Steinmetz αποκρούστηκε πολύ πιο δυναμικά, καθώς οι Αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν σε κράτηση του Steinmetz, αλλά αντιθέτως ακύρωσαν και την ειδοποίηση που εμφανίζεται στο σχετικό σύστημα, ώστε να μην υποστεί ξανά παρόμοια ταλαιπωρία.
Όπως γράφει το ot.gr μετά την έκδοση εκείνης της απόφασης από το Συμβούλιο Εφετών, ο Beny Steinmetz είχε δηλώσει: «Η σημασία αυτής της απόφασης ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου δικαίωση. Είναι μια ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδος ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. απέναντι στις πρακτικές των καθοδηγούμενων, πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον μου ξεκίνησε ήδη να καταρρέει. H αλήθεια σύντομα θα λάμψει οριστικά. Είμαι ευγνώμων για την ελληνική Δικαιοσύνη».

Ουραγός σε θέματα διαφάνειας και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης 

Υπενθυμίζεται πως η Ρουμανία βρέθηκε στη 2η θέση, ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε., μετά την Πολωνία, στην έκδοση ΕΕΣ, καθώς μόνο το 2019 εξέδωσε 1.373. Την ευκολία με την οποία η Ρουμανία εκδίδει ΕΕΣ καταδεικνύει η σύγκριση με την Ελλάδα, τα ΕΕΣ της οποίας ήταν μόλις 406.  Από τα 1.373 ΕΕΣ του 2019, εκτελέσθηκαν μόλις τα 655, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, καθώς η θλιβερή κατάσταση του Κράτους  Δικαίου στη Ρουμανία είναι κοινό (ευρωπαϊκό) μυστικό. 
Το 2020, η Διεθνής Διαφάνεια στους δείκτες που δημοσίευσε κατέταξε τη Ρουμανία ανάμεσα στα τρία πιο διεφθαρμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια χρονιά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ρουμανία για την περίπτωση της Κόβεσι η οποία το 2028 «αποκεφαλίστηκε» από το δικαστικό σώμα της Ρουμανίας. Σήμερα η Κόβεσι είναι η πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, γνωστή για το σθένος με το οποίο πολέμησε τη διαφθορά και τα παραδικαστικά κυκλώματα στη χώρα της. Η παύση της από τη θέση της Γενικής Εισαγγελέως στη Ρουμανία αποδείχθηκε ωμή παρέμβαση, με στόχο να καμφθεί η δικαστική ανεξαρτησία στη χώρα.

Η «μάχη» στην Κύπρο ως ευκαιρία για μία ακόμη νίκη της Ευρώπης

O ίδιος ο Steinmetz δηλώνει πως η νέα μάχη στην Κύπρο, όχι μόνο δεν τον κάμπτει, αλλά του παρέχει μια ακόμη ευκαιρία να δικαιωθεί, έναντι μιας δικαστικής απόφασης που έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον αξιακό κώδικα και τις αρχές του Κράτους Δικαίου της Ε.Ε. Το αίτημα έκδοσής του στη Ρουμανία, αλλά και η άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί, θα κριθούν σύντομα από την Κυπριακή Δικαιοσύνη, η οποία αναμένεται να ταχθεί με το μέρος των αποφάσεων των άλλων δυο ευρωπαϊκών χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα