Ο Dave Yewman, ένας coach του δημόσιου λόγου, στη Λευκωσία

Ποιος είναι o διάσημος Βρετανός ειδικός σε θέματα Επικοινωνίας και Δημόσιας Ομιλίας, ο οποίος θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΓΝΩΡΑ; 

Ο δημόσιος λόγος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όλο και περισσότερο, στη σημερινή εποχή των social media, οι δημόσιες ομιλίες γίνονται «viral» για τον λάθος λόγο (γκάφες, γλωσσικά ολισθήματα, άβολη στάση των ομιλητών). Στον αντίποδα, όταν έχουν προετοιμαστεί σωστά, μπορούν να «απογειώσουν» τον ομιλητή, προβάλλοντάς τον ως άνθρωπο μελετημένο, που εμπνέει και πολλαπλασιάζοντας στο τέλος την απήχηση

του μηνύματός του, που είναι και το ζητούμενο μιας δημόσιας ομιλίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή της, η ΓΝΩΡΑ Σύμβουλοι Επικοινωνίας μας συστήνει τον Dave Yewman, ο οποίος θα μιλήσει ως καλεσμένος σε εκδήλωση της εταιρείας με θέμα «The Power of Effective Public Speaking». Πρώην δημοσιογράφος και αρθρογράφος στον αμερικανικό Τύπο, ο Yewman δίνει διαλέξεις ανά το παγκόσμιο για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί o σαφής, συνοπτικός, προφορικός λόγος ως στρατηγικό εργαλείο. Την τελευταία δεκαετία, ο Yewman έχει συνεργαστεί με διευθύνοντες συμβούλους, ιδρυτές start-ups τεχνολογικών επιχειρήσεων, αθλητές, σχεδιαστές και επαγγελματίες από σχεδόν όλους τους κλάδους, ανάμεσα στους οποίους και κορυφαίοι οργανισμοί όπως η Google, η Microsoft, το YouTube, η Expedia, η Nike, η Adidas, η Uber, το Snapchat κ.α..

Ένα βήμα πριν τη σκηνή

Ο Yewman χρησιμοποιεί τον προφορικό λόγο ως «την πιο χρήσιμη πυξίδα για την επιτυχία». Μέσα από τα τακτικά εργαστήρια που διοργανώνει με άτομα από διάφορους τομείς δραστηριότητας, για το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η γλώσσα ως στρατηγικό ‘όπλο’ στις συναναστροφές μας, ξεχωρίζει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θεωρεί απαραίτητα σε έναν παραγωγικό διάλογο ή μία αποτελεσματική παρουσίαση. Δίνοντας βαρύτητα στη λεκτική, τη φωνητική και την οπτική επικοινωνία, εξηγεί πως ο κάθε ομιλητής πρέπει να παίρνει βαθιές αναπνοές πριν ξεκινήσει να μιλά, αφού αυτή η πρακτική, αν και δεν θα εξαφανίσει το άγχος που ενδεχομένως να νιώθει, θα τον βοηθήσει να παρατηρήσει τον εαυτό του και να έρθει σε επίγνωση τη δεδομένη στιγμή. Κάνοντας εξάσκηση και επαναλαμβάνοντας την εναρκτήρια πρότασή του, ο ομιλητής θα πάρει αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε να ανέβει στη σκηνή ή να μπει στην αίθουσα για να αντιμετωπίσει το ακροατήριό του με ετοιμότητα, αποφεύγοντας τα περιττά ‘εμ’ ή συμπεριφορές που θα αφαιρέσουν από την εικόνα του ως επαγγελματία.  

O Yewman συνηθίζει να λέει ότι νιώθει όπως «ο προσωπικός coach που θα βοηθήσει την ομάδα να προετοιμαστεί, να μάθει από τα λάθη της και να πιστέψει στον εαυτό της ότι μπορεί να τα καταφέρει». Σε ένα από τα πολλά βιντεάκια που φτιάχνει για να βοηθήσει τους πελάτες του, επαναλαμβάνει κάτι στο οποίο πιστεύει πολύ: «Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και αδυναμίες όσον αφορά την επικοινωνία. Όλοι όμως μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Το ακροατήριο συνήθως δε θυμάται πολλά πράγματα για τους παρουσιαστές/ομιλητές. Αλλά θυμούνται τις ιστορίες που ακούν. Η συμβουλή που συχνά δίνω είναι να επενδύσετε στα δυνατά σας σημεία ως αφηγητές ιστοριών, ώστε να μπορείτε να μεταφέρετε στις καθημερινές παρουσιάσεις και συνομιλίες σας με πελάτες και συνεργάτες σας, τα μηνύματα που θέλετε, για να γίνονται κατανοητά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε ένας εξαιρετικός επικοινωνιακός ομιλητής κάθε μέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα