Chomsky και ακαδημαϊκή κοινότητα καταδικάζουν την Τουρκία

Προς υποστήριξη των «Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη», προχώρησαν περισσότεροι από εκατό καθηγητές και καθηγήτριες παγκόσμιο κύρους  όπως οι Noam Chomsky, Seyla Benhabib, Nancy Fraser, Fredric Jameson, Steven Pinker, Michael Löwy, Wendy Brown, Bertell Ollman, Warren Montag και Saskia Sassen, αυτοκαταγγέλθηκαν σε μια συμβολική κίνηση  στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Άγκυρα. 

Η κίνηση αυτή υποστήριξης από  τους «Ακαδημαϊκούς για την Ειρήνη»  ξεκίνησε με την απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει τον Noemi-Levy Aksu σε 30 μήνες φυλάκισης και  τις διώξεις πολλών αξιοσημείωτων

καλλιτεχνών και δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Hrant Dink, Arat Dink, για το ίδιο «αδίκημα»

Ερωτηθείς ο διάσημος φιλόσοφος-γλωσσολογος Noam Chomsky γιατί απέρριψε την επίσημη πρόσκληση Ερντογάν το 2016 να επισκεφτεί την Τουρκία  χώρα, απάντησε :«Διότι δεν έβλεπα κανένα λόγο να ικανοποιήσω το αίτημά του.  Δεν είχε καμία σχέση με την αναφορά στις διώξεις. Έχω με ευχαρίστηση αποδεχτεί πολλές άλλες προσκλήσεις στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και μία για να συμμετάσχω στη δίκη του Fatih Tas, μεταφραστή ενός βιβλίου μου που περιείχε κάποιο υλικό για τα τρομερά εγκλήματα της Τουρκίας κατά των Κούρδων τη δεκαετία του 1990. Κατόπιν υποδείγματος του δικηγόρου του Osman Baydemir, επέμεινα να είμαι συν-εναγόμενος.

Για την κίνηση των ακαδημαϊκών o Chomsky είπε είναι μια χειρονομία που εκφράζει την αλληλεγγύη με τους στόχους των επιθέσεων του Ερντογάν στην ελευθερία και τα βασικά δικαιώματα. «Καταδικάζει τον απόλυτα παράλογο χαρακτήρα της κατηγορίας για  «υποστήριξη της τρομοκρατίας» · και γενικότερα αντιτίθεται στην σκληρή και κατασταλτική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν».

Keywords
Τυχαία Θέματα