Η Κύπρος το μοναδικό κράτος μέλος χωρίς γυναίκα Ευρωβουλευτή

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι βρέθηκε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής και μίλησε, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα της μη εκλογής γυναίκας Ευρωβουλευτού στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι είχε τηλεδιάσκεψη σήμερα με τους ομολόγους του από τις άλλες χώρες της ΕΕ και έθεσε το ζήτημα των γυναικών στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, εξήγησε ότι έθεσε το «ζήτημα λίγο ντροπιαστικά», για να διαπιστώσει ότι «είμαστε η μόνη χώρα που δεν εξέλεξε γυναίκα Ευρωβουλευτή». Ο Ανδρέας Κεττής εξήγησε ότι «νιώθει ντροπή, γιατί αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, αφού έχουμε το 51% του πληθυσμού και δεν θα υπάρχει αυτή η εκπροσώπηση», αν και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «ανάμεσα στους 72 υποψηφίους είχαμε πανάξιους εκπροσώπους και από τα δύο φύλα».

Εντούτοις, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας για τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, έθεσε το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών και συγκεκριμένα της Σουηδίας τη δεκαετία του ’50 και ’60, όπου λήφθηκαν ειδικά μέτρα που διασφάλιζαν την εκλογή γυναικών για μία ή δύο θητείες. Εκεί είδαν ότι και οι γυναίκες είναι το ίδιο καλές με τους άνδρες συνάδελφους τους, αλλάζοντας έτσι πολιτική κουλτούρα.

Επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία του κορυφαίου υποψηφίου για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με αναλυτές, ενώ η επαπειλούμενη άνοδος ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων περιορίσθηκε, το φιλοευρωπαϊκό κέντρο είναι κατακερματισμένο, με τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους να κερδίζουν έδαφος.

Τα προηγούμενα χρόνια, ένας συνασπισμός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είχε την πλειοψηφία. Τώρα δεν μπορεί να την έχει χωρίς τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) ή τους Πράσινους.

Και αυτό περιπλέκει την επιλογή ενός «Spitzenkandidat» ή κορυφαίου υποψηφίου.

Ως κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ, το οποίο αν κι έχασε έδαφος παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, ο συντηρητικός Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ πιστεύει ότι θα πρέπει να ηγηθεί της Επιτροπής.

«Κερδίσαμε τις εκλογές και ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής», επέμεινε ο πρόεδρος του κόμματος Ζοζέφ Ντολ, ενώ καταμετρούνταν οι ψήφοι.

Ωστόσο, το ΕΛΚ έχασε έδαφος στις εκλογές, συνολικά 40 έδρες.

Ο Ανδρέας Κεττής, πάντως, αναφέρει ότι η διαδικασία του «Spitzenkandidat» θεωρήθηκε «επιτυχημένη», αφού μειώνει το δημοκρατικό έλλειμμα. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Κομισιόν έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την εξουσία να αποφασίζει. Αποτελεί το υπερεθνικό όργανο της Ένωσης, το οποίο προωθεί τα συμφέροντα της ΕΕ και όχι τα εθνικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα