Ντουζαρίκ: Οι καλές υπηρεσίες ΓΓ στη διάθεσή των δύο πλευρών

Οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι πάντα διαθέσιμες και όπως σε κάθε πολιτικό θέμα, που είναι άλυτο, έτσι και στο Κυπριακό χρειάζεται να επιδειχθεί βούληση και από τα δύο μέρη, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Antοnio Guterres, Στέφαν Ντουζαρίκ.

Σχολιάζοντας το άτυπο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ επισήμανε το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά, που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν, μετά τη Διάσκεψη για την

Κύπρο στο Κραν Μοντανά.

Και οι δύο πλευρές, δήλωσε, ξεκαθάρισαν ότι το δείπνο δεν σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε ότι οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ παραμένουν στη διάθεσή τους.

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι μετά το Κραν Μοντανά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ενθάρρυνε όλα τα μέρη να προβληματιστούν, ώστε να προσδιοριστούν, αν οι συνθήκες θα ωριμάσουν ξανά, για μια ουσιαστική διαδικασία στο μέλλον.

Σε ερώτηση αν η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο θα είναι η επόμενη προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Antοnio Guterres απάντησε «ανακοινώνουμε τους νέους διορισμούς, όταν είμαστε έτοιμοι να τους ανακοινώσουμε»

Στη δείπνο της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

Γενική εκτίμηση είναι ότι τα πράγματα έχουν καταστεί ακόμα πιο δύσκολα και έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών στο άμεσο μέλλον, εξέλιξη, η οποία δεν θα επιτρέψει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να ορίσει ειδικό απεσταλμένο στο Κυπριακό.

Τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ αναμένεται να καθορίσει η ενημερωτική έκθεση, που θα ετοιμάσει η Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλός του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Πληροφορίες από τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, που ανέλαβε την 1η Απριλίου Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, θα πραγματοποιήσει διερευνητικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Κύπρο για συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, και στις πρωτεύουσες των χωρών, που εμπλέκονται στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα