Ντονμεζ: Πρώτα ο Αλλάχ, το Μάρτιο τα πρώτα αποτελέσματα γεωτρήσεων

Το Μάρτιο τα πρώτα αποτελέσματα των τουρκικών γεωτρήσεων στην Μεσόγειο.

Το Μάρτιο θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης του ‘Πορθητή’ στη Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Σύμφωνα, με την ανταποκρίτρια του Sigmalive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Φατίχ Ντονμέζ επισήμανε από την Μαλάτια της Τουρκίας ότι αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο ‘Πορθητής’ βρίσκεται σε βάθος 4 χιλιάδων μέτρων και στόχος είναι να φτάσει

στα 5,5-6 χιλιάδες. «Προχωράμε βάσει του προγράμματος. Πρώτα ο Αλλάχ, θα έχουμε τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησής μας τέλη Φεβρουαρίου με μέσα Μαρτίου».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε επίσης ότι ακόμη κι αν δεν βρεθεί τίποτα, δεν θα πτοηθούν και θα συνεχίσουν με την επόμενη γεώτρηση. «Η ανατ. Μεσόγειος είναι μία περιοχή με υψηλές πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων. Εδώ και περίπου 6-7 χρόνια τα ερευνητικά μας πλοία πραγματοποιούν πολύ σοβαρές έρευνες και στα χέρια μας έχουμε πολλά δεδομένα, τα οποία επεξεργαζόμαστε και αναλύουμε ένα-ένα κι έπειτα αφού εντοπίσουμε την τοποθεσία με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, τρυπάμε. Όπως λέω πάντα, κάνουμε στο υπέδαφος κατά μία έννοια MRI. Και με την γεώτρηση είναι σαν να κάνουμε βιοψία. Θα πάμε, θα κοιτάξουμε και μακάρι να βρούμε κάτι αν υπάρχει», είπε ο Ντονμέζ, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να ‘έχουμε υπομονή’, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. «Η ευχή μας –είπε είναι να βρούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο στο πρώτο πηγάδι».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας τις ευαισθησίες της Τουρκίας όσον αφορά τα δικαιώματα του τ/κ λαού στο νησί. «Καμία υποχώρηση απέναντι σε όσους προσπαθήσουν να επιφέρουν τετελεσμένα ή αγνοήσουν τα δικαιώματα του τ/κ λαού», είπε, για να προσθέσει ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ήδη κάνει έρευνες σε περιοχές που έχει λάβει άδεια από το ψευδοκράτος. «Ίσως σε σύντομο χρονικό διάστημα να προβούμε και σε γεώτρηση σε εκείνη την περιοχή. Με αυτή την ευκαιρία, θα στείλουμε για άλλη μια φορά ειδικά προς την ε/κ πλευρά μία νέα προειδοποίηση. Έχουμε δικαίωμα να ερευνούμε και να κάνουμε γεωτρήσεις στις δικές μας περιοχές και στην δική μας οικονομική ζώνη».

Ο Φατίχ Ντονμέζ αποσαφήνισε για άλλη μια φορά ότι δεν εποφθαλμιούν τα αγαθά και τις πηγές ενέργειες κανενός. «Είμαστε υπέρμαχοι μίας δίκαιης μοιρασιάς», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα