Ντονμέζ: Όποιος απλώσει χέρι στα δικαιώματά μας, θα λάβει σκληρή απάντηση

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε ομιλία του σε συνέδριο με θέμα τις «Εγχώριες Τεχνολογίες στην Πετρελαϊκή Βιομηχανία» δήλωσε εμφαντικά ότι «κανείς δεν θα υπαγορεύσει στην Τουρκία ποια θα είναι η ατζέντα της και πολλώ δε μάλλον κανένας δεν μπορεί να κάνει το ο,τιδήποτε στην περιοχή (της ανατ. Μεσογείου), αν η Τουρκία δεν το θέλει», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Η ανατ. Μεσόγειος και η Κύπρος εθνική μας υπόθεση

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί

να σφετεριστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας ή να την αγνοήσει, καθώς εκτός από την Κύπρο, τώρα… και η ανατολική Μεσόγειος έγινε «εθνική» υπόθεση της Τουρκίας.

«Αν το κάνουν, τι θα γίνει; Να το παράδειγμα της Λιβύης. Υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Λιβύη και τι έγινε; Χώρες που θεωρούνται λίκνο της δημοκρατίας υποκλίνονται μπροστά στον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Τους χάλασε η χημεία όταν αποκαλύφτηκε η κίβδηλη δημοκρατία τους. Έπεσαν οι μάσκες και φάνηκε η αλήθεια. Δεν προσβλέπουν στο μέλλον του λαού της Λιβύης, ούτε στην ευημερία και την ηρεμία της Λιβύης. Η μόνη τους επιθυμία είναι να ανακατευτούν στα εσωτερικά της Λιβύης για να απομονώσουν την Τουρκία. Κατά την έκφραση του προέδρου μας, ‘θέλουν να κάνουν την Τουρκία να μην μπορεί ούτε το πόδι της να βρέξει στη θάλασσα. Αλλά δεν έπιασαν τα σχέδιά τους. Ούτε και πρόκειται. Και η ανατ. Μεσόγειος και η Κύπρος αποτελούν εθνική μας υπόθεση. Και θα συνεχίσουμε να τη θεωρούμε έτσι για πάντα», τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Η ανατ. Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις, καθώς και τα γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ, αποτελούν ορόσημα στην ιστορία της Τουρκίας, προσελκύοντας την προσοχή όλου του κόσμου.

«Τα πλοία μας ποτέ δεν θα μαζέψουν πανιά όταν πρόκειται να προστατεύσουν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ ή να προσφέρουν πόρους στο έθνος μας. Θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε τις τεχνικές δυνατότητές μας στις ανοιχτές θάλασσες. Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους με τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις που πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει και, αν υπάρχει (φυσικό αέριο), θα το βρούμε. Η Τουρκία ποτέ δεν θα γυρίσει την πλάτη στο δίκιο της στην ανατ. Μεσόγειο. Διότι τα θεμέλια της ιστορικής αποστολής μας και της ενεργειακής στρατηγικής μας βασίζεται στις εθνικές δυνατότητές μας και την εντοπιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στις πηγές ενέργειας καμίας άλλης χώρας αλλά όποιος απλώσει χέρι στα δικά μας δικαιώματα ή προσπαθήσει να τα καταπατήσει, θα πάρει την πιο σκληρή απάντηση. Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός».

Keywords
Τυχαία Θέματα