Ντεσκάλτζι για οικ 3:«Θα πάμε - Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί»

Την αποφασιστικότητα της ΕΝΙ να προχωρήσει κανονικά σε έρευνες και γεωτρήσεις στα θαλάσσια τεμάχια 2, 3, 6, 8, 9 και 11, για τα οποία κατέχει άδειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ιταλικού κολοσσού Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο αξιωματούχος της ιταλικής εταιρίας υποστήριξε ότι αμφότεροι έχουν τους ίδιους στόχους και επιδιώξεις. Ειδικά για το τεμάχιο 3, όπου τα τουρκικά πλοία μπλόκαραν τη γεώτρηση το προηγούμενο διάστημα, είπε:

«Το οικόπεδο 3 είναι εκεί και θα πάμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, αν η ΕΝΙ θα χρειαστεί περαιτέρω διεθνή υποστήριξη για να προχωρήσει εκ νέου σε γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 3, ο κ. Ντεσκάλτζι είπε «Έχουμε ξοδέψει 700 δις μέχρι τώρα. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί».

Αναφορικά με την ποσότητα φυσικού αερίου στον στόχο Καλύψω, του οικοπέδου 6, είπε πως εκεί έχει ανακαλυφτεί μια σημαντική ποσότητα, πέραν των 600 μέτρων, με διαφορετικές διαστρωματώσεις. Δεν υπάρχει, όπως είπε, κανένα πρόβλημα και θα γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΙ μίλησε και για τις προοπτικές του αγωγού East Med, τονίζοντας πως o αγωγός είναι μια πραγματικότητα και η Κύπρος βρίσκεται στην καρδιά του έργου, αφού έχει υπογράψει σημαντικές συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη. «Τα κοιτάσματα που βρήκαμε στην Αίγυπτο, την Κύπρο, και μελλοντικά στον Λίβανο, είναι αναγκαία και κομβικά για την Ευρώπη, αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής.

«Αυτή η περιοχή είναι σημαντική από γεωπολιτική άποψη. Η Κύπρος είναι στην Ευρώπη και βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό τής δίνει μεγάλη δύναμη», δήλωσε ο κ. Ντεσκάλτσι.

With Chief Executive Officer of @eni, Mr. Claudio Descalzi discussed ENI's programme and #Cyprus EEZ oil and gas outlook. Our energy programme proceeding as planned pic.twitter.com/CN5IZQqlYZ

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) April 25, 2018

Εποικοδομητική

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως έγινε μια εποικοδομητική συνάντηση για τις δραστηριότητες της εταιρείας. «Έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα τώρα», δήλωσε αναφορικά με τα επόμενα βήματα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν θέλει να επεκταθεί.

Για τις ποσότητες που υπάρχουν στον στόχο Καλυψώ, είπε πως θα γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση και η καθαρή εικόνα θα προκύψει κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης.

«Υπάρχει συνεχής συζήτηση με την Αίγυπτο για την κατασκευή αγωγού», επεσήμανε και γνωστοποίησε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος θα πραγματοποιήσει επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Για τις δραστηριότητες της Exxon Mobil είπε πως οι διαδικασίες για τη γεώτρηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 προχωρούν κανονικά.

Σχετικά με την εκμετάλλευση της Αφροδίτης, είπε πως γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα