Νταβούτογλου: Εργαζόμαστε για ενδυνάμωση του ψευδοκράτους

Την ευχή να φτάσει άμεσα σε ένα θετικό αποτέλεσμα, διαφυλάσσοντας την επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις που κερδήθηκε με την εκλογή του, εκφράζει προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε μήνυμά του για την τουρκική εισβολή, ο Νταβούτογλου αναφέρει ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να στηρίζει ακλόνητα και αποφασιστικά, όπως έπραττε μέχρι σήμερα, την ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ψευδοκράτους σε κάθε τομέα.

“Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου

2014, υπό την αιγίδα των ΗΕ για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, οι εποικοδομητικές και καλοπροαίρετες προσπάθειες της τ/κ πλευράς αντικρίζονται με εκτίμηση σε περίπτωση που την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που δείξατε την δείξει και η ε/κ πλευρά, γι` αυτή την υπόθεση που συνεχίζεται εδώ και μισό αιώνα, εκτιμούμε ότι μπορεί να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση”.

Ευχήθηκε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα με εποικοδομητική προσέγγιση και πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και στο πλαίσιο των ευθυνών και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό, δεν θα επιτρέψει ο ένας από τους δύο πολιτικά ίσους “λαούς” στο νησί, ο “τ/κ λαός”, να είναι ακόμη περισσότερο όμηρος των “απάνθρωπων απομονώσεων”. Ούτε θα επιτρέψει, συμπλήρωσε, να επιτραπούν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της 20ς Ιουλίου 1974 και να γυρίσουν οι Τ/κ σε εκείνες τις “πικρές μέρες”.

Εξέφρασε περαιτέρω την πεποίθηση ότι με το έργο της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα που θα ολοκληρωθεί σύντομα, οι Τ/κ θα μπορέσουν να εφαρμόσουν ένα σύστημα αγροτικής παραγωγής που να είναι παράδειγμα για την περιοχή.

Εξάλλου, στο δικό του μήνυμα προς τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στο πλαίσιο μια δίκαιης και μόνιμης λύσης, βλέπουν ως μια ιστορική και συμβατική ευθύνη να ληφθεί υπόψην η διασφάλιση της ύπαρξης, της ασφάλειας και τους ίσου καθεστώτος των Τ/κ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, εκδήλωση για την 41η επέτειο της τουρκικής εισβολής έγινε και στην Άγκυρα σήμερα, στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα