Νουρής στο ΣΙΓΜΑ: Δεν αναστέλλεται το πρόγραμμα πολιτογράφησης

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ερώτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Didier Reynders κατά πόσο η Κύπρος προτίθεται να προβεί σε σταδιακή κατάργηση του επενδυτικού της προγράμματος.

«Έχω απαντήσει γραπτώς στον κύριο Reynders ότι από την στιγμή που κανένα κίνδυνο δεν εγκυμονεί για την Ε.Ε. η συνέχιση του προγράμματος με αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναστείλει το πρόγραμμα. Ιδιαίτερα αυτή την χρονική στιγμή που η πατρίδα μας στηριζόμενη στις υπηρεσίες

θα καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εξέλθει από τη νέα οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει εξαιτίας του κορωνοϊού. Έχω επίσης ξεκαθαρίσει στον Επίτροπο ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος μεν της Ε.Ε., αλλά κυρίαρχο κράτος και έχουμε κάθε δικαίωμα ως κυπριακή κυβέρνηση να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις από μόνοι μας και αυτή ακριβώς είναι η δική μας ξεκάθαρη θέση».

Το ερώτημα του Ευρωπαίου αξιωματούχου είχε τεθεί γραπτώς στις αρχές Απριλίου και ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία όπως ανέφερε, ο κύριος Νουρής στις «Τομές στα Γεγονότα», είχε «την ευκαιρία να παρουσιάσω προσωπικά με κάθε λεπτομέρεια το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και αυτά τα νέα κριτήρια που ισχύουν από τον περασμένο Μάϊο».

Τότε σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «είχε εκφραστεί η απόλυτη ικανοποίησή τους ότι οι ασφαλιστκές δικλείδες όντως έχουν διαφοροποιήσει και έχουν κλειδώσει αυτές τις αμφιβολίες όσον αφορά κάποια ερωτήματα, που είχαν τεθεί στο παρελθόν για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα».

«Τα κριτήρια και οι ασφαλιστικές δικλείδες που η κυπριακή Δημοκρατία έχει υιοθετήσει από τον Μάϊο του 2019 διασφαλίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ασφάλεια του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος» προσθέτει ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επιβεβαιώνει πλήρως και το ρεπορτάζ του Σίγμα για τις αλλαγές, που προωθεί στη Βουλή το Υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η εργασία, που είχε αναθέσει το Υπουργικό Συμβούλιο στην ανεξάρτητη τριμελή Επιτροπή. «Έχουν υποβληθεί και ενώπιών μας και έχουμε συζητήσει σε δύο συναντήσεις με την τριμελή Επιτροπή τις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί και όσον αφορά την θέσπιση των κανονισμών και όσον αφορά την ουσία και την διασύνδεση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος με τον νόμο για το ξέπλυμα παράνομου χρήματος, ώστε ακριβώς να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία». Οι κανονισμού θα προωθηθούν το επόμενο 15νθήμερο στη Βουλή «και θέλω να ελπίζω ότι θα είναι λήξασα αυτή η συγκεκριμένη συζήτηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκή Επιτροπής». 

Keywords
Τυχαία Θέματα