Νουρής: «Κακή παρένθεση» η κρίση με την Τουρκία στην ΑΟΖ

«Κακή παρένθεση» χαρακτήρισε την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρεμπόδιση της γεώτρησης της ΕΝΙ από πολεμικά πλοία της Τουρκίας και το διπλωματικό θρίλερ που ακολούθησε, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Νουρής εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται απλώς για μια «αναβολή» της γεώτρησης στο τεμάχιο «3», τονίζοντας ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας, αλλά και όσων έχουν

συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τόνισε δε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ούτως ή άλλως είναι απρόβλεπτη.

«Είναι προκλητικός και δείχνει διατεθειμένος να τα βάλει με όλους. Δεν νομίζω ότι ξένισε κανένα η στρατιωτική παρέμβαση που έκανε στην ΑΟΖ», είπε. Στην παρατήρηση ότι το αφήγημα της Κυβέρνησης είναι η λεγόμενη «ασπίδα προστασίας» των μεγάλων εταιριών και των διεθνών συμφερόντων τους, ο κ. Νουρής διερωτήθηκε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν οι διμερείς και τριμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών.

Σημείωσε δε ότι οι ανακαλύψεις που έχουν γίνει έχουν γεννήσει προσδοκίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δείχνει ότι η Κύπρος μπορεί να αποδειχτεί εναλλακτικός δρόμος φυσικού αερίου έναντι της ρωσικής αγοράς.

Στην ερώτηση «τι κάνουμε από εδώ και πέρα», ο κ. Νουρής απάντησε ότι «συνεχίζουμε τον δρόμο που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια με εντατικούς ρυθμούς, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και κρατάμε το ότι η κατά τα άλλα χλιαρότατη ΕΕ πριν από δυο εβδομάδες τοποθετήθηκε», είπε, προσθέτοντας ότι οδηγός της Κυβέρνησης είναι η συμπεριφορά που έχει δείξει μέχρι τώρα η Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας, χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας «προκλητική», καθώς «έδειξε ότι δεν σέβεται κανένα και τίποτα, κανένα Δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ, μέσω των πλοίων, πέτυχε να μην γίνει η γεώτρηση όταν είχε καθοριστεί να γίνει».

Συμφώνησε με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ ότι «έγιναν πολλά» σε επίπεδο διπλωματίας, αλλά χρειάζονται να γίνουν και άλλα.

«Είμαστε μικροί και αδύναμοι, άρα χρειάζεται έγκαιρα να προβούμε σε ενέργειες, ώστε στην επόμενη γεώτρηση να μην υπάρξει τέτοιο πρόβλημα».

Στην ερώτηση αν το ΔΗΚΟ «θα βάλει πλάτη», στηρίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις διπλωματικές του προσπάθειες, ο κ. Μουσιούττας απάντησε ότι ήδη το ΔΗΚΟ έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, λέγοντας ότι το κόμμα ήταν στο πλευρό του, σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθούν τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο νέο υπουργικό σχήμα που ανέλαβε κι επισήμως καθήκοντα, ο κ. Νουρής ανέφερε πως εκείνο που αναμένεται είναι η συνέχιση της «επιτυχημένης διακυβέρνησης» της προηγούμενης πενταετίας.

Τέσσερις είναι οι πυλώνες στους οποίους θα κινηθεί η Κυβέρνηση αυτή την πενταετία, σύμφωνα με τον ίδιο:

(α) Μέγιστος στόχος θα είναι το Κυπριακό, από την άποψη ότι αυτό βρίσκεται σε μια τελματώδη κατάσταση, ενώ -όπως είπε- κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται το βάρος της πιθανής λύσης, καθώς ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

(β) Απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών, η οποία έχει σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(γ) Τα θέματα της οικονομίας, με ειδική αναφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία επηρεάζουν τα νοικοκυριά της Κύπρου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναφέρει ότι «μπορεί η Κυβέρνηση να έχει δώσει εργαλεία διαχείρισης, όπως ο νόμος περί αφερεγγυότητας και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετος σχεδιασμός, με αναφορά στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ».

(δ) Οι μεταρρυθμίσεις, κάποιες εκ των οποίων υλοποιήθηκαν και κάποιες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κος Μουσιούττας ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με το έργο που έχει αναλάβει να επιτελέσει.

Όσον αφορά στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, πρόσθεσε το ζήτημα των μεγάλων ανισοτήτων στην κοινωνία, της φτώχειας, των χαμηλών συντάξεων και άλλων προβλημάτων.

«Ο ΠτΔ έκανε χθες σαφές ότι θα είναι συνενωτικός, ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Βουλής και ότι θα προσπαθήσει να φέρει τη συνεργασία ανάμεσα στο κόμματα της Βουλής. Μένει να δούμε αν όλες αυτές οι διακηρύξεις που έχουν γίνει θα υλοποιηθούν», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα