Νουρής: Επιστημονικές εξέτασεις σε αιτητές ασύλου που λένε ότι είναι ανήλικοι

Τα ευρήματα της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως για την διαβίωση στο κέντρο κράτησης Πουρνάρα  σχολίασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ο οποίος αρχικά μίλησε για ισοζυγισμένη κατανομή διαχείρισης μεταναστευτικού. 

«Όταν έχεις ένα κέντρο που ηταν δομημένο για 500 ανθρώπους , το επεκτείνανε στους 1000-1500 και φτάσαμε τώρα τις 2500, ψες εφτασαν  73 και προχτές   101, προερχόμενοι συστηματικά όλοι από ένα χώρο, το ΥΠΕΣ δεν μπορεί να  είναι μόνο του στην διαχείριση», είπε σημειώνοντας πως θα πρέπει να απαντούν και όσοι ασκούν κριτική.

Κάναμε τεράστια άλματα προόδου

κάτι που αναγνωρίζεται από την Ε.Ε που σε σύγκριση με άλλες χώρες είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.

Για το θέμα των ασυνόδευτων είπε «Σήμερα έχουμε, που δεν έπρεπε να έχουμε, 356 παιδιά που το ΥΠΕΣ πρέπει να μεριμνήσει στο βαθμό των δυνατοτήτων μας. Ποτέ αυτά τα παιδιά δεν ήταν εκτός υποστατικών που διαθέτουν θέρμανση και νερό. Θα έπρεπε όμως να είναι με μεγαλύτερη άνεση χώρου. Δεν είναι όμως σε σκηνές όπως κάποιοι λένε και σε κρύο κα καταιγίδες. 

Για τα θέματα σίτισης είπε πως καθορίζεται από το ΑΞΙΚ  και είναι ευθύνη του προσφοροδότη που έχει και την επίβλεψη και ζυγίζει ακόμη και τις μερίδες.

Για την καταγγελία από παιδάκι ότι του δόθηκε μόνο μια φέτα ψωμί το πρωί, ο κ. Νουρής το χαρακτήρισε ως κακοήθεια. «Αυτό δεν είναι ψέμα είναι κακοήθεια. Και το λέω με επίγνωση. Καταβάλουμε πολλά χρήματα και ελέγχονται.»

Όταν η Επίτροπος επικαλείται την μαρτυρία ενός παιδιού και την διατυπώνει δημόσια, οφείλει να κάνει και νενομισμένο έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Επίτροπος Διοικήσεως για Πουρνάρα: Να γίνει άμεσα μετακίνηση ανηλίκων

Ο κ. Νουρής απάντησε και στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τα χρήματα που έλαβε η Κύπρος σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά και παρέπεμψε στην λειτουργία του Hope for Children.

O Υπουργός Εσωτερικών είπε πως δεν αποδέχεται τις επικρίσεις περί «έλλειψης ανθρωπιάς» στην διαχείριση των μεταναστών-προσφύγων.

Για της καθυστερημένη εξέταση υποθέσεων και αιτήσεων αναφέρθηκε στην νομοθεσία προσφύγων που έχει μπαλωθεί πολλές φορές και δημιούργησαν πολλά προβλήματα και δυσαρμονία. 

Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα για το ποιος είναι ενήλικος και ποιος ανήλικος, όπως εξήγησε.

«Υπάρχουν συγκεκριμένε επιστημονικές εξετάσεις  για διαπιστώνουμε αν κάποιος είναι ενήλικος. Υπάρχουν κάτι δίμετρα παλικάρια με μαλλιά που ασπρίζουν και επικαλούνται ότι είναι ανήλικοι  Υπάρχουν εξετάσεις όπως η ακτινογραφία σιαγόνας και του καρπού που μπορούν να διαγνώσουν αν κάποιος είναι ενήλικος», είπε σημειώνοντας πως υπάρχουν «ενήλικοι/ανήλικοι που αρνούνται να κάνουν αυτές τις εξετάσεις. Αυτοί παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εμείς θα δώσουμε απάντηση άμεσα».

Για την φύλαξη του Πουρνάρα είπε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα αλλά της αστυνομίας. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με συστηματικές παραβιάσεις του φράκτη.

Η κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά εκείνοι που αβίαστα εξαπολύουν καταγγελίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα  .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νουρής, Επιστημονικές,nouris, epistimonikes