Νουρής εφ'όλης της ύλης: Διαβατήρια, Τοπική Αυτοδιοίκηση & Μετανάστεση (VIDEO)

Για τις τροποποιήσεις στον νόμο περί εκλογών, το επενδυτικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τους εικονικούς γάμους και τους αιτητές ασύλου μίλησε στο «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις εκλογές, ανέφερε πως όταν υπάρχει διάθεση για συναίνεση και διάλογο από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων μπορούν να γίνουν πολλά. Ο κ. Νουρής δήλωσε πως υπάρχουν κάποια

θέματα στο αρχείο πληθυσμού για θέματα εκλογών και στο ΥΠΕΣ προσπαθούν να άρουν μια σειρά από χρονίζοντα προβλήματα σε διαδικαστικής φύσεως θέματα που υπήρχαν. Το ΥΠΕΣ θα προχωρήσει αναλόγως του τι θα αποφασίσει η Βουλή και όποιες και αν είναι αυτές οι αποφάσεις. 

Όποιες και αν είναι οι αποφάσεις, ανέφερε ο ΥΠΕΣ, καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι ημικατεχόμενη και η όποια τροποποίηση αυτού του νόμου πρέπει να γίνει προσεχτικά. Ένα θέμα είναι, για παράδειγμα, ο τρόπος συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές

Σχετικά με τις αλλαγές στο θέμα των πολιτογραφήσεων και της αλλαγής στον τρόπο που χορηγούνται διαβατήρια, ο κ. Νουρής ανέφερε πως το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 και στην εξέλιξη του χρόνου βελτιώνεις αδυναμίες και συμπληρώνεις το πρόγραμμα, με ασφαλιστικές δικλείδες και κίνητρα. Τα τελευταία έχουν διαφοροποιηθεί 2 και 3 φορές, ανέφερε, και θεωρεί πως η ΚΔ κατακρίθηκε πολλές φορές υπερβολικά και ακρίτως. 

Με την εμπειρία του παρελθόντος, είπε ο κ. Υπουργός, έχουμε τώρα φτιάξει ένα πακέτο κανονισμών και νομοθετημάτων που έχουν ήδη προωθηθεί στη Βουλή και συμπληρώνουν τη λειτουργία του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος και το καθιστούν πολύ πιο αυστηρό. Υπογράμμισε πως οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι τέτοιες που αν συνεχίσει η κριτική από το εξωτερικό και το εσωτερικό μετά και από αυτές τις αλλαγές, τότε αυτό θα σημαίνει πως «κάτι άλλο πλέον συμβαίνει με όσους προσπαθούν να λοιδωρήσουν αυτό το πρόγραμμα». Σημείωσε επίσης πως η περισσότερη κριτική κατά του προγράμματος έρχεται από το εσωτερικό «για τους γνωστούς λόγους», ανέφερε. 

Για το ζήτημα της δυνατότητας ανάκλησης διαβατηρίων, το πρόγραμμα πλέον διασυνδέεται ξεκάθαρα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, «τον περιβόητο νόμο A.M.L.», το νόμο που χρησιμοποιεί η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με αυτό είπε ο Υπουργός, δεν θα υπάρχουν γκρίζες ζώνες για το τι θεωρείται ο ένας και άλλος ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. 

Επίσης, ο έλεγχος πλέον δεν ξεκινά με την κατάθεση της αίτησης για πολιτογράφηση στο ΥΠΕΣ, αλλά από τον πάροχο υπηρεσιών, ο οποίος θα πρέπει πρώτα να διεκδικήσει και να πετύχει την εγγραφή του σε ένα ειδικό μητρώο, δηλαδή αυτούς που θα καταθέσουν εκ μέρους των αιτητών τις αιτήσεις. «Ο πάροχος, λοιπόν, πλέον έχει ευθύνη», τόνισε και πρόσθεσε πως «εάν ο μη γένοιτο συμβεί ο,τιδήποτε θα ανατρέξουμε και θα αποδώσουμε ευθύνη και στον πάροχο». Δημιουργείται επίσης ένας αριθμός σωμάτων όπως Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, η οποία είναι τριμελής από τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων ο οποίος ακριβώς εντέλλεται να ελέγχει τους παρόχους.  

Υπάρχει επίσης και η Μονάδα Ελέγχου Πολιτογραφήσεων του ΥΠΕΣ η οποία δεν θα ασχολείται μόνο με τον έλεγχο των αιτητών πριν από την κατάθεση της αίτησης αλλά και σε βάθος χρόνου δεκαετίας, μετά την ενδεχόμενη απόκτηση του διαβατηρίου ώστε να ξέρουμε ότι ο άνθρωπος ο οποίος πήρε το κυπριακό διαβατήριο συμμορφώνεται με την νομοθεσία, πρόσθεσε ο κ. Νουρής

Ο ΥΠΕΣ παραδέχθηκε πως κάποιοι, με τα σημερινά κριτήρια, δεν θα μπορούσαν καν να είναι αιτητές, πόσο μάλλον να λάβουν και διαβατήρια. Αυτό όμως, είπε, δεν σημαίνει πως τα διαβατήρια που έχουν ήδη δοθεί θα πρέπει να ανακληθούν διότι τη δεδομένη στιγμή είχαν συμμορφωθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας. Επανέλαβε πως με τις νέες διατάξεις ξεκαθαρίζουν οι γκρίζες ζώνες και τα ερωτηματικά που τίθενται κατά καιρούς και κάλεσε κάποιους να σταματήσουν να πυροβολούν το πρόγραμμα που έχει δώσει στην ΚΔ «σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές έχει δώσει πάρα πολλά» και όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι. 

Μια εξέλιξη στο πρόγραμμα είναι πως δεν είναι πλέον «μονοθεματικό» αφού ο επενδυτής θα έπρεπε να πάει στην οικοδομική βιομηχανία, τώρα όμως στις δυνατότητες των υποψηφίων για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου την προοπτική συμμετοχής σε μια σειρά από κυπριακές εταιρείες. Πάντοτε, διευκρίνησε ο κ. Νουρής, νοουμένου ότι αυτές οι εταιρείες θα έχουν όχι απλά νομική αλλά και φυσική παρουσία στην Κύπρο ώστε τα χρήματα που επενδύονται στη χώρα μας να παραμένουν εδώ και να ενθαρρυνθεί η καινοτομία και η ανάπτυξη. Μια άλλη παράμετρος είναι πως οι αιτητές, «από τούδε και στο εξής, θα πρέπει, εκτός από τη βασική επένδυση που θα τους καθιστά δικαιούχους, να συνεισφέρουν €75,000 στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης και άλλες τόσες στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.» 

Για το πρώτο, εάν υπάρχουν πχ 200 αιτήσεις, αυτά θα συμποσούνται σε €18 εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα θα διοχετευθούν στο πρόγραμμα για την προσιτή κατοικία με σκοπό να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη και να συμβάλει στην συγκράτηση των ενοικίων. 

Σχετικά με την τάξη που πρέπει να μπει στον «περίγυρο» όλων αυτών που εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα ως έχει, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι έχουν φροντίσει να μπουν αποτρεπτικές δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, η άδεια ενός παρόχου υπηρεσίες θα είναι μονοετής και κάθε χρόνο θα πρέπει να περνά από την διαδικασία ελέγχου ούτες ώστε να ανανεώνει την άδειά του. 

Τέλος, ο κ. Νουρής μίλησε για το Σχέδιο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανέφερε πως έχει εγκαινιάσει ένα κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα εδώ και δέκα μέρες με σκοπό να λύσουν προβλήματα. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και μέσα στη θερινή περίοδο, είπε ο κ. Νουρή για να αποφύγουν το να μπει το θέμα στις διαμάχες της επόμενης προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Πρακτικά, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως εισηγείται το ΥΠΕΣ, τότε θεωρητικά θα υπάρξει μετάθεση των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης στο 2024. Στο μεσοδιάστημα από την ψήφιση μέχρι τότε καθιδρύονται συμβούλια διαχείρισης των θεμάτων της αυτοδιοίκησης, δηλαδή τα σώματα που προνοούνται στο νομοσχέδιο και είναι αυτά που θα προετοιμάσουν την κατάσταση. Έτσι, ο πολίτης θα έχει ξεκάθαρα ενώπιόν του στις εκλογές του 2024, αν γίνουν με αυτό το τρόπο, τι ψηφίζει και ποιον ψηφίζει. 

Υπάρχει, είπε, συναντίληψη και από τα κόμματα και τους τοπικούς φορείς ότι πρέπει να υπάρξει κάποια συγχώνευση δήμων, διότι με 30 δήμους αυτό είναι αδύνατο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Δήμαρχο Αγλαντζιάς και την μείωση του κόστους για τα σκύβαλα που είχαν να πληρώσουν οι δημότες. Αυτό που θέλουμε, είπε ο ΥΠΕΣ, είναι «μέσα από τις συνέργειες να μεγιστοποιήσουμε υπέρ των πολιτών». 

Για τους «γαμπρούς αιτητές ασύλου» είπε πως ενώ το θέμα της κατοχής και της ύπαρξης της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός και της διασύνδεσης με το μεταναστευτικό γίνεται κατανοητό από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, το ζήτημα με αυτούς που εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία μέσα από τους εικονικούς γάμους και τους παράνομους φοιτητές όχι. Την Τετάρτη θα συζητηθούν στη Βουλή τα τέσσερα νομοσχέδια με τα οποία επιχειρείται μια δραστική σύντμηση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με τις υποδομές να βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Η Μονάδα Εξεταστών Ασύλου από 12-13, σε δύο βδομάδες από σήμερα θα φτάσουν τους 47 ενισχύοντας την δραστικά. Θα εξεταστούν και παλιές αιτήσεις αλλά και καινούργιες που μπαίνουν σε διαδικασία και ελπίζει ότι η Βουλή θα δώσει αυτά τα όπλα. Χωρίς αυτά, είναι «ανθρωπίνως αδύνατο» να τείχει διαχείρισης η όλη κατάσταση. 

Ο κ. Νουρής ενημέρωσε πως έχουν γίνει και δύο επιστροφές, παρά τα παγκόσμια περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, σε συγκεκριμένη χώρα αυτή τη βδομάδα και την επόμενη θα γίνουν προσπάθειες για κάποιες επιστροφές με στόχο να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα. 

«Έχουμε όλη την καλή διάθεση ως ευρωπαϊκό κράτος, στο συγκεκριμένο θέμα, να υποδεχτούμε στη χώρα μας, να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας, να δώσουμε την πρέπουσα σημασία και βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη να φιλοξενηθούν, και αναφέρομαι σε αυτούς που κινδυνεύει η ζωή τους, που προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, που είναι πραγματικοί πρόσφυγες, αλλά δεν μπορούμε να πράξουμε το ίδιο πλέον σε αυτούς που έρχονται στη χώρα μας ως οικονομικοί μετανάστες γιατί πλέον οι αριθμοί έχουν ξεπεράσει πλέον κατά πολύ τη δυνατότητα της Κύπρου», κατέληξε ο ΥΠΕΣ.

Διαβάστε επίσης: 

Κοινή επίσκεψη Άντρου – Νουρή στο Πουρνάρα στις 23/6

Anadolu: Ο σιωνισμός χρησιμοποιεί την Ελλάδα ενάντια στην Tουρκία

Απάντηση Ιδρύματος Στρατηγού Γρίβα Διγενή σε Δ.Πολυκάρπου/ΚΙΣΑ

Φωνές κατά των αγαλμάτων Γρίβα, αλλά και Χάρντινγκ (ΦΩΤΟ)

Η στιγμή που η Λιμενική αναχαιτίζει σκάφος μεταναστών με τουρκική σημαία (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα