Νομικοί για αποκαλύψεις ΣΙΓΜΑ:Το δημ.συμφέρον πάνω από πρ.δεδομένα

Σε κοινές διαπιστώσεις επί των αποκαλύψεων του ΣΙΓΜΑ, για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), προχώρησαν δυο έγκριτοι νομικοί, μέσω της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι».

Καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν οι Ανδρέας Αγγελίδης και Μιχάλης Παπαπέτρου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις απόψεις τους γύρω από τα ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας, αλλά και δημοσίου συμφέροντος.

Ο κ. Παπαπέτρου υποστήριξε ότι ο κανονισμός της Βουλής

για τα ζητήματα του ασυμβίβαστου – σύγκρουσης συμφέροντος, είναι ξεκάθαρος.

Παράλληλα, έκανε αναφορά και σε συγκεκριμένο Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο, του οποίου τα στοιχεία για τα ΜΕΔ αποκαλύφθηκαν από το ΣΙΓΜΑ και το οποίο λίγο ως πολύ ισχυρίστηκε ότι λόγω των προσωπικών δεδομένων η κοινή γνώμη αλλά και η Βουλή δεν έπρεπε να γνωρίζει.

Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι κατά την προσωπική του άποψη ο βαθμός προστασίας των προσωπικών δεδομένων ενός πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου δεν μπορεί να είναι ίδιος με αυτόν που απολαμβάνει απλός πολίτης.

Μάλιστα, ο κ. Παπαπέτρου επικαλέστηκε νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο καθιέρωσε πως δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερο βαθμό ανεκτικότητας σε κριτική, ακόμα και σε υβριστική.

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελίδης επισήμανε την πρόνοια της Βουλής, η οποία προβλέπει πως ο νομοθέτης πρέπει να δηλώσει ακόμη και σε κοινοβουλευτική επιτροπή τη σύγκρουση συμφέροντος που μπορεί να έχει με ένα ζήτημα.

Ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε ότι το ζήτημα της σύγκρουσης συμφέροντος είναι λεπτό και πρέπει να εξετάζεται ατομικά και ξεχωριστά με βάση τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα