Νόμπελ λογοτεχνίας για τη Χαν Κανγκ
Η Χαν Κανγκ (Han Kang) από τη Νότια Κορέα τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2024. Η συγγραφέας έχει ξεχωρίσει στη χώρα της και διεθνώς για το μυθιστόρημά της «Η χορτοφάγος», που απέσπασε το Βραβείο Booker το 2016. «Η ενσυναίσθηση της Κανγκ πρωτίστως για την ευάλωτη ζωή των γυναικών γίνεται αμέσως αισθητή στις σελίδες της και ενισχύεται από τη μεταφορική δύναμη της πεζογραφίας της», δήλωσε ο Άντερς Όλσον, πρόεδρος της επιτροπής του Νόμπελ, συμπληρώνοντας: «Έχει
Η Κανγκ γεννήθηκε το 1970 στην ΓκουάνγκΤζου, πόλη στα νοτιοδυτικά της Νότιας Κορέας. Όταν ήταν δέκα ετών, η οικογένειά της μετακόμισε στη Σεούλ, όπου και η Χαν Κανγκ σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο ΓιόνΣε. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα έργα της «Η χορτοφάγος», σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη, εκδόσεις Καστανιώτη 2020, και «Μάθημα ελληνικών», σε μετάφραση της ίδιας (και τα δύο βιβλία από τα κορεάτικα), εκδόσεις Καστανιώτη 2022. Η Χαν Γκανγκ έχει δημοσιεύσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων «Τα φρούτα της γυναίκας μου» (2000) και «Η σαλαμάνδρα της φωτιάς» (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα «Μαύρο ελάφι» (1998), «Τα κρύα σου χέρια» (2002), «Φυσάει αέρας, πήγαινε» (2010), «Ανθρώπινες πράξεις» (2014), «Το λευκό βιβλίο» (2016) και «Δεν ξεχνώ» (2021).
«Η χορτοφάγος» αποτελεί μια τρομώδη ιστορία άρνησης για κρέας, όπου δεσπόζουν η ηθική και η κοινωνική παραγνώριση της γυναίκας, η σωματική και η ψυχολογική βία, η οποία ασκείται εις βάρος της, καθώς και η τυραννική διεκδίκηση της γυναικείας αυτονομίας. Το βιβλίο κοιτάζει σαφώς προς τη θεματική του οικο-μυθιστορήματος, συνομιλώντας εκ παραλλήλου με τον κόσμο του παραλόγου και των καφκικών μεταμορφώσεων, όπως και με ένα κλίμα παραισθητικών εικόνων που δεν αποκλείεται να έχουν πολλαπλή (όχι μόνο ψυχιατρική) καταγωγή.
Η ΓιόνγκΧιε έχει αποφασίσει για λόγους σχεδόν υπερβατικούς (επειδή είδε ένα όνειρο) να πάψει να τρώει κρέας, γεγονός που προκαλεί θύελλα οικογενειακών αντιδράσεων: από τον πατέρα, τη μάνα και τα αδέλφια της μέχρι τον άντρα της. Ο σύζυγος νιώθει αηδία και απώθηση για τη γυναίκα του, η οποία αθετεί τη νόρμα της παράδοσης, υποσκάπτοντας το ανδρικό του εγώ, και δεν θα έχει τον παραμικρό δισταγμό να τη βιάσει προκειμένου να τη νουθετήσει. Στον χορό των ακραίων αντιδράσεων της οικογένειας συμμετέχει και ο γαμπρός της ηρωίδας, που μπαίνει στο σπίτι της με την κάμερά του (είναι εικαστικός και κινηματογραφικός καλλιτέχνης), καταλήγοντας να επιβάλει στο κρεβάτι το δικό του εγώ. Ο εγκλεισμός της ΓιόνγκΧε καταλήγει σε ψυχιατρείο, όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα καταναγκαστικής διατροφής. Το παράλογο εισβάλλει όταν η ΓιόνγκΧε, κάτω από αυτές τις αφόρητες πιέσεις, θέλει και προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε φυτό.
Βασανισμός κάτω από τον πατριαρχικό κανόνα, όπου η πρωταγωνίστρια θα δοθεί τροφή στη μηχανή των κοινωνικών συμβάσεων, εφιαλτικό παιχνίδι με τις μεταμορφώσεις του Κάφκα, αφήγηση με αδιάκοπες ανατροπές και έκφραση ικανή να κόψει την ανάσα, ποιητικές εικόνες της φύσης και κινηματογραφική γραφή. Ένα κοινωνικό, πολιτισμικό, έμφυλο, οικολογικό, αλλά και υπαρξιακό θρίλερ.
Στο «Μάθημα ελληνικών» πρωταγωνιστούν μια βουβή γυναίκα κι ένας σχεδόν τυφλός άντρας. Μοιράζονται την ερήμωση και τη μοναξιά τους. Σε δεδομένη στιγμή εκείνος στερείται τα γυαλιά του (σπάζουν), χωρίς τα οποία είναι αδύνατον να διδάξει αρχαία ελληνικά σε εκείνη (το μοναδικό της καταφύγιο). Τότε οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά, σε μια λυτρωτική συγκατοίκηση βοήθειας και αλληλεγγύης. Θρυμματισμένες μνήμες και πολύτροποι μονόλογοι συνθέτουν τον ιστό μιας αφήγησης μέσα από την οποία η Χαν Κανγκ αποδεικνύει την ευφυία της τεχνικής και το βάθος της ευαισθησίας της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Νίκος Πλακιάς στο «Τώρα Μαζί» για τη συναυλία στα Τέμπη
- Τηλεθέαση: Ο Γρηγόρης και το VΙΠ βρέθηκαν στην κορυφή - Αναλυτικά
- Απίστευτο τροχαίο στη Λεωφόρο Μεσογείων: Ασυνείδητος οδηγός κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα
- Γιώργος Κωνσταντίνου: Δεν τον φοβάµαι τον θάνατο, µεγάλωσα µέσα σε αυτόν, είδα μπροστά μου χιλιάδες πτώματα
- Ο Xιου Τζάκμαν έγινε 56 ετών: Η ελληνική καταγωγή και ο λόγος που αρνήθηκε τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ
- ΕΔΕ και προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος στον Ασπρόπυργο όπου έχασε τη ζωή του ένας πυροσβέστης
- Χριστόφορος Κολόμβος: Σήμερα οι αποκαλύψεις για την καταγωγή του - Τι έδειξε το DNA
- Οι πιο επικίνδυνοι είναι αυτοί που λένε «ναι, αλλά για το Μάτι δεν κάνατε μια συναυλία»
- Αλέκος Συσσοβίτης: «Έχω μεγαλώσει στον δρόμο και δεν μπορεί τίποτα να με εκπλήξει ή να με σοκάρει»
- 5 ζώδια που λατρεύουν το φθινόπωρο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Χάπια και κάνναβη στην κατοχή οδηγού στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 22χρονο
- Συναυλία για τα Τέμπη: «Αυτό που σκότωσε τα παιδιά μας, παραμένει ελεύθερο»
- Σύλληψη 34χρονου για κλοπή οχήματος-Εντοπίστηκε από Αστυνομικό εκτός υπηρεσίας
- Νόμπελ λογοτεχνίας για τη Χαν Κανγκ
- Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με τη δημιουργία μικροδορυφόρου
- Αίθριος σήμερα ο καιρός – Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας
- Τουρκικά ΜΜΕ: Πράσινο φως από τη Γερμανία στην αγορά Eurofighter
- Κυρώσεις ΗΠΑ στον πετροχημικό τομέα του Ιράν

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Νόμπελ λογοτεχνίας για τη Χαν Κανγκ
- Κυρώσεις ΗΠΑ στον πετροχημικό τομέα του Ιράν
- Σύλληψη 34χρονου για κλοπή οχήματος-Εντοπίστηκε από Αστυνομικό εκτός υπηρεσίας
- Συναυλία για τα Τέμπη: «Αυτό που σκότωσε τα παιδιά μας, παραμένει ελεύθερο»
- Χάπια και κάνναβη στην κατοχή οδηγού στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 22χρονο
- Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με τη δημιουργία μικροδορυφόρου
- Αίθριος σήμερα ο καιρός – Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας
- Τουρκικά ΜΜΕ: Πράσινο φως από τη Γερμανία στην αγορά Eurofighter
- Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή- 60 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προανάκριση και ΕΔΕ για το τροχαίο δυστύχημα με τον νεκρό πυροσβέστη στον Ασπρόπυργο
- Ξεκίνημα…
- Το σπαρακτικό μήνυμα της Αnnabel Dignam, συντρόφου του Μπάλντοκ, που έχασε τη ζωή του μέσα στην πισίνα του σπιτιού του
- ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΚΕ - Στο τραπέζι αποκλεισμός Κασσελάκη από τις εκλογές
- Ημέρες τουρκικού κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
- Έρχονται αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος από το νέο έτος – Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ
- «Η Μάγισσα – Φλεγόμενη Καρδιά»: Διαβάστε τα επόμενα επεισόδια πριν παιχτούν στην TV
- Άκης Καπράνος: Ο Κύριος Cinobo Πατήσια έπαθε… “Midnight Express”
- Τα δυσοίωνα σενάρια για το Open, η απάντηση του σταθμού και το νέο βήμα της Σμαράγδας Καρύδη
- ΠΑΣΟΚ: Κάλεσμα Ανδρουλάκη – Δούκα για συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής