Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο "Μακεδονία"

Λύση στο Μακεδονικό Ζήτημα χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, δεν αποτελεί «ρεαλιστική λύση», δήλωσε ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς από τη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ο κ. Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

Όπως ανέφερε ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, έδωσε στα μέρη μία δέσμη ιδεών βασισμένες στα όσα συζητούν οι δύο χώρες, που ελπίζει ότι λειτουργήσουν ως υποβοηθητικό πλαίσιο για τις δυο κυβερνήσεις να σκεφτούν εποικοδομητικά. Παρόμοια ελπίδα εξέφρασε και για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, καθώς το πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ασφάλεια της περιοχής.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε.

Ωστόσο, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των προτάσεών του, διευκρίνισε όμως πως αν τη δει κανείς συνολικά είναι νέες, αφού αφορούν καινούργιο συνδυασμό ιδεών.

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας στην Νέα Υόρκη Δημήτρη Φιλιππίδη, το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν καλό, ενώ οι προτάσεις που κατατέθηκαν αναμένεται να συζητηθούν κατά τις επόμενες μία ή δύο εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος.

Στη συνέχεια ο κ. Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια, προκειμένου η διαπραγματευτική πορεία να συνεχιστεί.

Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι το ζήτημα μπορεί να κλείσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, διάστημα για το οποίο "καίγονται" τα Σκόπια, εν όψει της εισόδου τους στο ΝΑΤΟ.

Επί της ουσίας, υπάρχει ένας νέος συνδυασμός ιδεών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι νέο όσον αφορά στην ονομασία, καθώς το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τουλάχιστον 25 έτη, με τα περισσότερα ονόματα να έχουν ήδη ακουστεί.

Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια στην Αθήνα, ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι γνωρίζει τα συμβάντα και τις αντιδράσεις και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να δείξουν δημιουργική διάθεση, να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για λύση του προβλήματος.

Διευκρίνισε δε ότι οι αντιδράσεις που σημειώνονται και στις δυο χώρες, αποτελούν δημοκρατικό δικαίωμα του κόσμου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σαφέστερη εικόνα όσον αφορά στο πρόβλημα αναμένεται να έχουμε εντός του επόμενου μήνα.

Πάντως η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται ότι προκαλεί αρκετά προβλήματα και στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με το αν η χρήση του όρου "Μακεδονία" πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα