Νικολόπουλος: Οι λόγοι που επιβλήθηκε τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφου(vid)

Διευκρινίσεις για τη σημασία του τοπικού lockdown σε Λεμεσό και Πάφου έκανε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος.

Σε ερώτηση σε τι εξυπηρετεί ένα τοπικό lockdown απάντησε ότι υπάρχουν δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη. Αρχικά, είναι η επιδημιολογική κατάσταση της

περιοχής, με τον ειδικό να τονίζει ότι οι τιμές έφτασαν να είναι πολύ κοντά σε αυτά που βλέπουμε σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης εδώ και ένα μήνα. Επίσης, λήφθηκαν υπόψη ότι οι διαγνώσεις αυτές μετατρέπονται σε νοσηλείες και θανάτους.  

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό στην Κύπρο, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες του φορτίου σε κάθε περιοχή. Ρόλο έπαιξαν και οι οικονομικές παράμετροι γι αυτό δεν επιβλήθηκε ολικό lockdown. Σημείωσε ότι είναι το προτελευταίο μέτρο πριν το ολικό lockdown, κάτι όμως που δεν επιθυμεί κανείς.

Όσον αφορά στο παράδειγμα της Ελλάδας και της Βρετανίας που επέβαλαν ολικά lockdowns, είπε ότι δεν μπορεί να καθοριστεί η οικονομία με βάση τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εξήγησε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο αυτές χώρες θα βγουν από αυτό τον σκόπελο πριν τα Χριστούγεννα. Έφερε ως παράδειγμα το πρώτο lockdown, το οποίο ένα μήνα μετά ολοκληρώθηκε, ενώ χρειάστηκε άλλος ένας μήνας για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Πρόσθεσε ότι δεν το βλέπει ρεαλιστικό να λειτουργήσει η οικονομία τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση εάν βιαστήκαμε να λάβουμε μέτρα, δήλωσε ότι η μεταδοτικότητα και η αυξητική τάση μειώθηκε, λιγότερο όμως στη Λεμεσό. Εντούτοις, όταν υπάρχει το φαινόμενο με πολλές μολύνσεις, αυτές θα μεταφραστούν σε νοσηλείες. Μάλιστα, ανέφερε ότι μέσα σε ένα μήνα από τους πέντε νοσηλευόμενους φτάσαμε στους 80.  

Διαβάστε επίσης:

Γιατί όχι ολικό lockdown,τεστ όλης της Κύπρου: Η φιλοσοφία&τα επόμενα βήματα

Νέα μέτρα: Αντιδρούν οι Λεμεσιανοί και κάνουν λόγο για στοχοποίηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ισχύ από τις 8 το βράδυ τα νέα μέτρα - Σε εγκλεισμό Λεμεσός και Πάφος

Keywords
Τυχαία Θέματα