Νικόλας: Δεν έχουν πρόθεση ν' αποζημιώσουν κουρεμένους

Δηλώσεις του Υποψήφιου Πρόεδρου Νικόλα Παπαδόπουλου, αναφορικά με την πρόταση για αποζημίωση κουρεμένων καταθετών, τις δηλώσεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

Αυτούσιες οι δηλώσεις

Για πρόταση αποζημίωσης κουρεμένων καταθετών:

Aυτές τις μέρες ζούμε μια κοροϊδία και ένα θέατρο σε ό,τι αφορά τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχων αξιόγραφων. Από τη μια, βλέπουμε

το κυβερνών κόμμα να καταθέτει πρόταση με την οποία ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να αποζημιώσει τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιόγραφων. Από την άλλη, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, έρχεται στη Βουλή και υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση είναι αντισυνταγματική. Αυτή η αντίφαση δείχνει, δυστυχώς, τις προθέσεις τόσο των καταθετών της πρότασης όσο και της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αποζημιώσουν εκείνους που επλήγησαν το 2013, και οι οποίοι πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα ώστε να μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει την χρεοκοπία.

Αντίθετα η δική μας πρόταση έχει κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή εδώ και δύο χρόνια. Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών αρνήθηκε να τη συζητήσει μέχρις ότου έρθουν οι εκλογές και τρεις μήνες πριν, αποφάσισε να καταθέσει τη δική του πρόταση. Aυτό δείχνει την αναξιοπιστία και την ανειλικρίνεια από πλευράς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Θα πρέπει να παρουσιαστεί και να προωθηθεί στη νέα κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποζημίωσης των Κύπριων κουρεμένων καταθετών, των κατόχων αξιόγραφων και των Ταμείων Προνοίας. Οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι η αποζημίωση θα είναι μερική, καθότι είναι αδύνατον να επιτευχθεί ολοκληρωτική και συνολική αποκατάσταση, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα αποζημίωσης. Αυτό το σχέδιο είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και ηθικά αναγκαίο. Έχει ηθική υποχρέωση του κράτους, να προχωρήσει σε αποκατάσταση των κουρεμένων, καθώς η απώλειά τους οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αμέλεια της πολιτείας.

Για δηλώσεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη:

Είναι με έκπληξη που ακούμε τέσσερα χρόνια μετά το κούρεμα των καταθέσεων και τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να δηλώνει ότι είναι υπέρ της πρότασης για δημιουργία ενός Φορέας Διαχείρισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Να υπενθυμίσω ότι η πρότασή μας επί του θέματος έχει παρουσιαστεί και κατατεθεί από τις 30 Ιανουαρίου του 2015. Αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση έφερνε ενστάσεις, υποστηρίζοντας το ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση. Και πάλι η αντιφατικότητα και η αναξιοπιστία της κυβερνητικής πλευράς αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να επιλύσει και να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία, που είναι το υψηλό επίπεδο του ιδιωτικού δανεισμού και το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων.

Η εισήγησή μας για τη δημιουργίας ενός Φορέα Διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, θα επιτρέψει τη διαγραφή δανείων, την απαλλαγή εγγυητών, την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα συνταγματικά κωλύματα που παρουσιάζονται αυτήν την στιγμή, όταν η Βουλή προσπαθεί να νομοθετήσει για να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα. Η πρότασή μας είναι ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη, ενώ είναι η μόνη πρόταση που έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής και η οποία αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού δανεισμού και των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Για δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μιχάλη Σαρρή:

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μιχάλης Σαρρής έχει επιλέξει να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για το κούρεμα των καταθέσεων και την καταστροφή του 2013, στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώνω ότι ο κ. Σάρρης παραδέχτηκε πως ο κ. Αναστασιάδης έχει εισηγηθεί το κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ, κάτι με το οποίο διαφώνησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Απέφυγε να εξηγήσει γιατί ο κ. Αναστασιάδης πήγε απροετοίμαστος στο Γιούρογκρουπ ενώ έκανε λόγο, προεκλογικά, για δάνεια γέφυρες. Απέφυγε, επίσης, να εξηγήσει τι γύρευε στην Μόσχα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου Γιούρογκρουπ, κάτι που οδήγησε την Ευρωπαϊκής Ένωση να αντιμετωπίσει την Κύπρο εκδικητικά.

Οφείλουμε ακόμη να σημειώσουμε το εξής: το πόσο «σπουδαία» ήταν η συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των τραπεζών στην Ελλάδα, φαίνεται από το γεγονός όταν ο Γενικός Ελεγκτής ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζας να διερευνήσει αυτή την συμφωνία. Η απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ήταν ότι δεν υπάρχουν φάκελοι που να καταγράφουν το παρασκήνιο αυτής της συμφωνίας, που κόστισε 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Κόστος που πλήρωσαν οι κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι των αξιόγραφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα