Νικολαϊδης: Αντικειμενική ενημέρωση για Πλ. Αφερεγγυότητας

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο του πλαισίου αφερεγγυότητας, είπε ότι εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι σωστή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, επειδή, εξήγησε, η ελλιπής ή η διαστρεβλωμένη πληροφόρηση μόνο ζημιά προκαλεί.

Στη δήλωση ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα 5 νομοσχέδια

του πλαισίου αφερεγγυότητας, τα οποία μετά από έντονες προσπάθειες έγιναν τελικά αποδεκτές οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ.

Πρόσθεσε ότι η υπερψήφιση του τροποποιημένου και βελτιωμένου πλέον πλαισίου, ήταν θέμα εθνικής ευθύνης, γιατί περιελήφθησαν σε αυτό σημαντικότατες πρόνοιες οι οποίες εξυπηρετούν τους πολίτες και ειδικότερα τους ευάλωτους οφειλέτες.

Εξήγησε ότι: Διαγράφονται άμεσα και καθολικά όλες οι υπερχρεώσεις (πανωτόκια και καταχρηστικές ρήτρες που παράτυπα επέβαλλαν οι τράπεζες, χωρίς να χρειάζεται απόφαση δικαστηρίου.

Απαλλάσσονται πλήρως οι εγγυητές των οποίων η καθαρή αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει τις €750.000, εξαιρουμένης και της κύριας κατοικίας τους, για ενυπόθηκα δάνεια με υποθήκη κύρια κατοικία ή επαγγελματική στέγη, για αρχική αξία δανείου μέχρι €250.000 ή μεγαλύτερης αρχικής αξίας αλλά με σημερινό υπόλοιπο κάτω από το ποσό αυτό.

Προστατεύεται από εκποίηση η κύρια κατοικία, αξίας μέχρι €300.000 και η επαγγελματική στέγη μέχρι €350.0000 για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες. Δηλαδή δανειολήπτες που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν έστω και με αναδιάρθρωση τα δάνεια τους, όπως είναι οι άνεργοι και οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Αυτό το μέτρο θα επεκταθεί αν στους επόμενους 6 μήνες η κυβέρνηση δεν υποβάλει συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης των πολιτών αυτών.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι υπήρξε ρητή δημόσια δέσμευση από την πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή ότι θα στηριχτεί η πρόταση νόμου που καταθέτει άμεσα η ΕΔΕΚ για καθορισμό μιας και μόνο αξίας του υποθηκευμένου ακινήτου τους ώστε να προστατεύονται ουσιαστικά όλοι οι πολίτες από τον κίνδυνο υποτίμησης της αξίας του ακινήτου τους. Ταυτόχρονα θα καθορίζεται και ο ισόποσος καταμερισμός των υποχρεώσεων των εγγυητών, και σε περίπτωση πτώχευσης κάποιων εγγυητών η υποχρέωση τους να βαρύνει τις τράπεζες.

Επιπρόσθετα, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν με τη θέση της ΕΔΕΚ να προχωρήσουμε άμεσα με την υιοθέτηση διαδικασιών και λήψης μέτρων ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πακέτα ενυπόθηκων δανείων να πωληθούν σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, συνέχισε.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι η μεγαλύτερη ανευθυνότητα θα ήταν, μετά τα τεράστια και εγκληματικά λάθη που διαπράχθηκαν σε πολιτικό, εποπτικό και τραπεζικό επίπεδο, να αφήναμε και τους πολίτες απροστάτευτους, τη στιγμή μάλιστα που κανένας υπεύθυνος δεν οδηγήθηκε ακόμα στη δικαιοσύνη και κατέληξε λέγοντας ότι τέτοια στάση μόνο απαράδεκτες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα