Νερό στο μύλο της Τουρκία οι δηλώσεις ΕΛΙΑΜΕΠ για «πολιτική ισότητα» σε Κύπρο

Νερό στον μύλο της τουρκικής προπαγάνδας έριξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του ελλαδίτη πρώην Πρέσβη, συμβούλου του ελληνικού ΥΠΕΞ και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Παναγιώτη Ιωακειμήδη . Συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα της Θράκης «ΓΝΩΜΗ»  είπε πως «η Τουρκία για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να αποκλεισθεί από τα τεκταινόμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι Μεσογειακή χώρα»

Μάλιστα για το Κυπριακό δήλωσε  πως  «η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποδεχθεί πλήρως το

“πλαίσιο  Γκουτέρες” καθώς και κυρίως την πολιτική ισότητα για τη λύση και αυτό μπορεί να συμβάλει ώστε να επανέλθουν Άγκυρα και Τουρκοκύπριοι στη λογική της ΔΔΟ».

 Δυστυχώς, ισχυρίστηκε, «δύο ευκαιρίες που είχαμε στο παρελθόν για λύση ΔΔΟ, το 2004 με το σχέδιο Αννάν και το 2017 στο Κραν Μοντανά, τις εγκαταλείψαμε». Για το ίδιο θέμα δήλωσε πως «Η καταψήφιση  του σχεδίου Αννάν τον Απρίλιο 2004 από την Ελληνοκυπριακή κοινότητα οφείλεται σε πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί η Ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν εξήγησε στην κοινή γνώμη “τι σημαίνει και τι συνεπάγεται μια ομοσπονδία” όπως αυτή που προέβλεπε το σχέδιο. Δεύτερον, γιατί ο τότε πρόεδρος της Κύπρου, Τάσος Παπαδόπουλος, ενώ είχε διαβεβαιώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λύση πριν την ένταξη, την τελευταία στιγμή τάχθηκε εναντίον του σχεδίου με την μνημειώδη φράση “δεν παρέλαβα κράτος για να παραδώσω κοινότητα”!  Και δυστυχώς αρνητική στάση υιοθέτησε και το ΑΚΕΛ.  Το αποτέλεσμα υπήρξε η απόρριψη του σχεδίου Ανάν».

Οι δηλώσεις αυτές αξιοποιήθηκαν στο έπακρο από την τουρκική κρατική προπαγανδιστική μηχανή του Anadolu που ανέδειξε τις δηλώσεις του πρώην πρέσβη για να δικαιολογήσει τις θέσεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

‘Turkey cannot be excluded from Eastern Mediterranean’

Turkey, Greece have no choice but to have friendly relations, say former Greek diplomat#Turkey #Greece #EasternMediterraneanhttps://t.co/qessD2IyJm pic.twitter.com/MIhcX2DOyh

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) February 27, 2021
Keywords
Τυχαία Θέματα