Νέος συναγερμός για το στέλεχος Δέλτα+: Σε τι διαφέρει από τη μετάλλαξη Δέλτα

Μπορεί οι ανησυχίες των ειδικών και των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται στη μετάλλαξη Δέλτα της COVID-19, ωστόσο στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει τεθεί και το Δέλτα+ (Delta Plus).

Πρόκειται για ένα συνδυασμό του στελέχους Δέλτα+ και μιας παραλλαγής, που οι επιστήμονες μελετούν εντατικά ώστε να καταλάβουν αν είναι πιο μεταδοτικός, πιο θανατηφόρος ή αν καλύπτεται από τα εμβόλια.

Τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα+

Ο συναγερμός σήμανε από το υπουργείο Υγείας της Ινδίας το οποίο ανέφερε πως η λεγόμενη παραλλαγή Δέλτα+ εξαπλώνεται πιο

εύκολα, συνδέεται ευκολότερα με τα κύτταρα των πνευμόνων, ενώ είναι δυνητικά ανθεκτική στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

«Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα στέλεχος που τροποποιεί τη συμπεριφορά του. Είναι ακόμα πιο μεταδοτικό. Τα συμπτώματα μοιάζουν. Περιμένουμε να δούμε τις ακριβείς επιπτώσεις του και αν θα επικρατήσει τελικά» επισημαίνει στο Sputnik o Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Η Δέλτα+ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον εννέα κράτη - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νεπάλ- σε σύγκριση με το αρχικό εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί σε 80 χώρες.

Το γεγονός ότι δεν είχε γίνει γνωστό αν τα εμβόλια καλύπτουν τους συνδυασμούς του στελέχους Δέλτα+ με παραλλαγές, είχε τονίσει και ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο Sputnik.

Μοναδικό όπλο ο εμβολιασμός

Tην άποψη ότι το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι στις μεταλλάξεις είναι τα εμβόλια, εξέφρασε στο Sputnik o ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Χαρίλαος Κουτής.

«Αξίζει να διορθωθεί κάτι. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές μεταλλάξεις, αλλά παραλλαγές του ιού. Η ένδειξη ότι ο ιός μεταλλάσσεται θα μπορούσε να δημιουργήσει τον SARS-COV-3 δηλαδή έναν εντελώς καινούργιο ιό. Ο μοναδικός τρόπος να μην συμβεί κάτι τέτοιο είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του εμβολιασμού από όλες τις ηλικίες» τονίζει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:

Ρόμπερτ Κοχ: Ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει από την παραλλαγή Δέλτα

Αυστηρή προειδοποίηση ECDC για τον έλεγχο της διάδοσης της παραλλαγής «Δέλτα»

Πηγή: Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα