Νέος νόμος για τη διαχείριση των δημοσίων δανείων

Με 42 ψήφους υπέρ και 2 αποχές (ΕΛΑΜ) ψηφίστηκε ο νόμος που παρέχει τη δυνατότητα στους Δανειστικούς Επιτρόπους να προβαίνουν σε ρύθμιση οφειλών και σε διευθέτηση αναφορικά με υφιστάμενα δάνεια τα οποία έχουν παραχωρηθεί από το Ταμείο Δημοσίων Δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι τέτοια ρύθμιση ή διευθέτηση θα αποβαίνει τόσο προς το συμφέρον των οφειλετών και/ή εγγυητών όσο και προς το συμφέρον του ταμείου.

Όπως αναφέρεται με στην Εκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με τις νέες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα

στους Δανειστικούς Επιτρόπους να διευθετούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με απώτερο στόχο την αποπληρωμή του μεγαλύτερου δυνατού ποσού των καθυστερημένων οφειλών, στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων των οφειλετών και/ή εγγυητών και αφού προηγουμένως ληφθεί η σύμφωνη γνώμη τους.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Γενική Λογίστρια ανέφερε ότι το Ταμείο Δημοσίων Δανείων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει τερματίσει τη χορήγηση νέων δανείων από την 1η Ιανουαρίου 2007 και συνεπώς, ο ρόλος των Δανειστικών Επιτρόπων σήμερα είναι η διαχείριση των εκκρεμούντων δανείων, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζουν καθυστερήσεις και δεν αποπληρώνονται. Κατ’ ακολουθίαν, το χαρτοφυλάκιο του ταμείου παρουσιάζει φθίνουσα κατάσταση και σκοπός των Δανειστικών Επιτρόπων είναι η διαχείριση, αλλά και η είσπραξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσού από τα εκκρεμούντα δάνεια, με στόχο την τελική διευθέτησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, πολλά από τα υφιστάμενα δάνεια έχουν παραχωρηθεί προ δεκαετιών και δεν κατέστη δυνατό για διάφορους λόγους να αποπληρωθούν.

Όπως έχει διαπιστωθεί, αρκετοί οφειλέτες είτε δεν συνεργάζονται για την αποπληρωμή των οφειλών τους είτε ακόμα εκλαμβάνουν το δάνειο που τους έχει παραχωρηθεί ως χορηγία, για την οποία δεν απαιτείται αποπληρωμή και λόγω αυτής της κατάστασης, προκύπτει η ανάγκη για ρύθμιση των οφειλών μέσω διάφορων πρακτικών που χρησιμοποιούνται και από τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να καταστεί δυνατό να εισπραχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από τις καθυστερημένες οφειλές.

Στην Εκθεση σημειώνεται ότι ο περί Δημοσίων Δανείων Νόμος, βάσει του οποίου ρυθμίζονται τα εν λόγω θέματα, χρήζει εκσυγχρονισμού, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων και ως εκ τούτου, οι Δανειστικοί Επίτροποι δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε τα κατάλληλα εργαλεία ούτε και τις ίδιες δυνατότητες που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα για σκοπούς ρύθμισης των καθυστερημένων οφειλών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα