Νέος ΓΓ του ΕΚ ο επικεφαλής του γραφείου της Μέτσολα εν μέσω επικρίσεων

Τον διορισμό του Αλεσάντρο Τσιοτσέτι στη θέση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε το βράδυ της Δευτέρας το Προεδρείο του σώματος.

Ο κ. Τσιοτσέτι εργάζεται για χρόνια ως υπάλληλος του Κοινοβουλίου, και σήμερα είναι ο επικεφαλής του γραφείου της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Έχει διατελέσει επίσης γενικός διευθυντής Εσωτερικών Πολιτικών της ΕΕ του Κοινοβουλίου, καθώς και στα γραφεία δύο γενικών διευθυντών του Κοινοβουλίου.

Κοινοτικά ΜΜΕ όπως το Politico, το Euractiv

και ο EUObserver έχουν επικρίνει τη διαδικασία επιλογής που προηγήθηκε, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές διευθετήσεις και για προσαρμογή της αγγελίας για τη θέση στο βιογραφικό του συγκεκριμένου υποψηφίου. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, υπήρξαν και παρασκηνιακές συμφωνίες με την ομάδα της Αριστεράς για δημιουργία νέας διεύθυνσης με αντικείμενο τη συνεργασία σε θέματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίες της οποίας θα ηγείται εκπρόσωπος της ομάδας, καθώς και με τους Φιλελεύθερους οι οποίοι αναλαμβάνουν την νέα θέση του βοηθού γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κληθείσα να σχολιάσει την διαδικασία από δημοσιογράφο του Politico την Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τη Φινλανδή Πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν, η κ. Μέτσολα ανέφερε πως πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία και πως η απόφαση λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Όπως είπε η κ. Μέτσολα, ήταν καθήκον της να διασφαλίσει πως η διαδικασία θα ήταν δίκαιη και ισότιμη, και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους πέραν του ενός υποψηφίου, καθώς και πως οι υποψήφιοι παρουσίασαν τον εαυτό τους και απάντησαν σε ερωτήσεις. Σημείωσε ότι υπήρξε μόνο μια αποχή και τρεις ψήφοι κατά, και δεσμεύτηκε να εργαστεί για την μεταρρύθμιση του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τσιοτσέτι αντικαθιστά από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τον Κλάους Βέλε, ο οποίος αφυπηρετεί στα τέλη του 2022 και ο οποίος θεωρείτο από τα κοινοτικά ΜΜΕ στις Βρυξέλλες ως ένα από τα πρόσωπα με μεγάλη επιρροή μεταξύ των θεσμών.

Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο επικεφαλής των υπηρεσιών του θεσμού, οι οποίες συντονίζουν τις νομοθετικές εργασίες και οργανώνουν τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ενώ παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα σώματα και μέλη του Κοινοβουλίου.

Ο νέος γενικός γραμματέας επελέγη από το Προεδρείο του Κοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται από την Πρόεδρο και τους 14 Αντιπροέδρους, και λαμβάνει οργανωτικές και διοικητικές αποφάσεις. Ενώπιον του Προεδρείου κατατέθηκαν τέσσερις υποψηφιότητες προτού επιλεγεί ο κ. Τσιοτσέτι με σημαντική πλειοψηφία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα