Το «κλειδί» στην Ιντλίμπ και ποια η σημασία της περιοχής (ΧΑΡΤΗΣ)

Ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν πόλεις στην κατεχόμενη από την αντιπολίτευση επαρχία του Ιντλίμπ, μία ημέρα μετά την σύνοδο των προέδρων Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μία εκεχειρία, που θα απέτρεπε την υποστηριζόμενη από τη Μόσχα κυβερνητική αντεπίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες και μέλη σωστικών οργανώσεων πληροφόρησαν για τουλάχιστον 12 επιδρομές σε μία σειρά από κωμοπόλεις στα νότια του Ιντλίμπ και στην πόλη Λατάμνεχ στη βόρειο Χάμα, που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν οι αντάρτες.

Συριακά ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις

των επιλεγόμενων "βομβών-βαρέλια σε κατοικίες στα προάστια του Χαν Σεϊχούν, σύμφωνα με κατοίκους.

Τρεις πολίτες βρήκαν τον θάνατο στην κοινότητα Αμπντίν στο νότιο Ιντλίμπ, σύμφωνα με στέλεχος της πολιτοφυλακής.

Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους πως μία πλήρους κλίμακας επίθεση από τα κυβερνητικά, υπό την επικουρεία των Ρώσων, στρατεύματα θα προκαλέσει μία ευρεία ανθρωπιστική καταστροφή, με θύματα δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Γιατί είναι σημαντική η Ιντλίμπ;

Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τζιχαντιστές), που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ εδώ και επτά χρόνια. Η περιοχή, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, έχει σύνορα με την Τουρκία, ενώ από αυτήν διέρχονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, που οδηγούν από το Χαλέπι στη Χάμα και τη Δαμασκό και δυτικά προς τη Λαττάκεια. Εάν η Ιντλίμπ πέσει, οι αντικαθεστωτικοί θα μείνουν με λίγους, αποκομμένους και διασκορπισμένους ανά τη χώρα, θύλακες, κάτι που θα σημάνει την τελική τους ήττα.

Ποιος την ελέγχει;

Η Ιντλίμπ δεν ελέγχεται από μία και μόνη δύναμη, αλλά από πολλές οργανώσεις και ομάδες, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι σε αντιπαράθεση μεταξύ τους- με τους μαχητές συνολικά να εκτιμάται πως ανέρχονται στους 30.000 (κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό αυτό, ακόμα και στους 60.000). Ισχυρότερη δύναμη στην επαρχία θεωρείται πως είναι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), μια συμμαχία τζιχαντιστών που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η οργάνωση αυτή ελέγχει στρατηγικής σημασίας θέσεις ανά την Ιντλίμπ, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της και του περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα που οδηγεί στην Τουρκία. Έχει προσδιοριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, που εκτιμούν πως διαθέτει στην επαρχία 10.000 μαχητές, πολλοί εκ των οποίων είναι «ξένοι μαχητές» (foreign fighters), προερχόμενοι από άλλες χώρες. Δεύτερη ισχυρότερη δύναμη θεωρείται το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο», που υποστηρίζουν οι Τούρκοι, και αποτελείται από διάφορες ομάδες ανταρτών που ήθελαν να αντιμετωπίσουν το HTS. Στις τάξεις του περιλαμβάνει τους σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές της οργάνωσης Αχράρ αλ Σαμ και των Ταξιαρχιών Νουρ αλ Ντιν Αλ Ζίνκι, καθώς και μαχητές που υπάγονται στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό».

Γιατί ο συριακός στρατός ετοιμάζεται να επιτεθεί τώρα;

Η έκβαση του πολέμου εδώ και καιρό έχει αλλάξει υπέρ της κυβέρνησης Άσαντ, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υποστήριξης των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων και των χιλιάδων μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αν και η συριακή κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει να αποφύγει τις απώλειες αμάχων και να ανακτήσει εδάφη μέσω συμβιβασμών και συμφωνιών, έχει ξεκαθαρίσει πως σκοπός της είναι η απελευθέρωση της Ιντλίμπ και η ήττα του HTS με κάθε κόστος- ενώ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί ότι η συριακή κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να «εξαφανίσει την τρομοκρατική απειλή στα εδάφη της». Σημειώνεται επίσης πως στην Ιντλίμπ βρίσκονται τουρκικές δυνάμεις, και έχει αναφερθεί ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται με τη Μόσχα με σκοπό την αποτροπή μιας επίθεσης, καθώς φοβάται νέο, μεγάλο κύμα προσφύγων στα σύνορά της.

Πηγή: ΚΥΠΕ / huffingtonpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα