Νέο ντοκιμαντέρ Τhames για Αττίλα:Οι πρώτες μαρτυρίες Τ/κ (BINTEO)

Δεύτερο, νέο ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή του 1974 έδωσε ξανά στη δημοσιότητα χθες το βρετανικό κανάλι Thames Tv. Ο δημοσιογράφος Jonathan Dimbleby και το πλήρωμα της εκπομπής «Αυτή την εβδομάδα» που βρέθηκαν στην Κύπρο, παρουσιάζουν μαρτυρίες από την τουρκική κοινότητα του νησιού για τους λόγους που αποδέχθηκαν την παρέμβαση του τουρκικού στρατού. Η πρώτη προβολή του βίντεο έγινε στις 15 Αυγούστου του 1974, μια μέρα μετά τον Αττίλα 2.

Στο βίντεο περιέχονται πλάνα από τις πρώτες

ώρες της εισβολής σε περιοχές που διέμεναν Τ/κ της Λάρνακας και το Γυμνάσιο της πόλης. Ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από τον Βρετανό δημοσιογράφο έχουν φιλοτουρκική κατεύθυνση και υιοθετούν το τουρκικό αφήγημα περί καταπίεσης των Τ/κ από τους Έλληνες του νησιού.

Ορισμένοι, μάλιστα, από τους Τ/κ που μιλούν στην κάμερα, δηλώνουν ότι εργάζονται στις βρετανικές βάσεις και εκφράζουν ανησυχία για τη ζωή τους.

«Όλοι μας εδώ νιώθουμε ασφάλεια μόνο υπό τουρκική διοίκηση», δηλώνουν, εκφράζοντας την προθυμία τους να μεταφερθούν στο βόρειο μέρος του νησιού χωρίς να τους νοιάζει. Όλοι θα είναι χαρούμενοι να φύγουν από τα χωριά τους και να μεταφερθούν σε μέρος υπό τουρκική διοίκηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να ζήσουμε ξεχωριστά», δηλώνει ένας Τ/κ, προσθέτοντας «αν χωριστούμε σε δυο ξεχωριστές γεωγραφικά διοικήσεις, θα μπορέσουμε να είμαστε πιο φιλικοί».

«Η συνύπαρξη σε κοινή διοίκηση», λέει ένας άλλος, «έχει αποδειχτεί μη λειτουργική και δεν θα είναι ποτέ. Θέλουμε ανεξαρτησία και να διοικούμαστε από μόνοι μας».

Μεταξύ άλλων, τονίζουν πως το όλο ζήτημα είναι θέμα διαφοράς κουλτούρας Ελλήνων και Τούρκων, οι οποίοι, όπως λένε, ποτέ δεν κάνουν μεικτούς γάμους. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει κυπριακό Έθνος. Υπάρχουν δυο διαφορετικές μητέρες πατρίδες. Νιώθουμε πιο κοντά στην Τουρκία. Η άφιξη του τουρκικού στρατού σηματοδοτεί την έναρξη μιας εποχής ευτυχίας και ελευθερίας. Επιστρέφουμε εκεί που ανήκουμε».

Υπάρχουν επίσης και πλάνα από την Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο ντοκιμαντέρ εποχής που έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από μια βδομάδα, παρουσιάζεται ο ενθουσιασμός με τον οποίο μεγάλη μερίδα Τ/κ υποδέχτηκε τον στρατό του Αττίλα στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα