Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ΑΗΚ μέσω Υπ.Ενέργειας

Νέο χαράτσι στους καταναλωτές της ΑΗΚ μέσω αναθεωρημένης πρότασης για κάλυψη του ελλείμματος του ταμείου Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Η πρόταση προνοεί αύξηση στα τιμολόγια της ΑΗΚ, από 0,5 σεντ που είναι σήμερα, σε 1,3 σεντ για τους μήνες που απομένουν για το 2016 και για όλο το 2017.

Οι βουλευτές που είναι μέλη της επιτροπής Ενέργειας εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού,

αντιπρότειναν συνεισφορά του κράτους και των επιχειρηματιών, ενώ εξέφρασαν απογοήτευση για το γεγονός ότι τα έσοδα του ταμείου ρύπων που μελετώνται για να καλύψουν το έλλειμμα του ταμείου Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα μειωθούν φέτος κατά 50%, δηλ. από 12 εκατομμύρια, σε 6 εκατομμύρια.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι στη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή συζήτησε τα θέματα που αφορούν το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το πρόβλημα που προκύπτει με το έλλειμμα που θα παρουσιάσει για το 2016 το Ταμείο λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων όπως επίσης και της μείωσης της κατανάλωσης.

Η Κυβέρνηση ήρθε σήμερα με μια βελτιωμένη πρόταση από την προηγούμενη στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το 2017 μαζί με το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2016, ώστε να μειωθεί η αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ.

Ο κ. Βότσης είπε ότι όλα τα κόμματα έχουν καταγράψει και εισηγηθεί και άλλους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε το Ταμείο να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται, είτε με μεταφορά των συνολικών εσόδων του Ταμείου Ρύπων.

Ωστόσο όπως εξήγησε, μετά από ενημέρωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Γεωργίας φαίνεται ότι τα έσοδα του Ταμείου Ρύπων θα είναι τα μισά από αυτά που έχει προϋπολογίσει το Υπουργείο Ενέργειας. «Πρόκειται για ένα νέο δεδομένο που αλλάζει την εξίσωση» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι από τα €12 εκατομμύρια που υπολόγιζε αρχικά το Υπουργείο Ενέργειας μόνο τα €6 εκατομμύρια θα εισπραχθούν τελικά.

Ο Άγγελος Βότσης ανέφερε επίσης ότι έχουν ακόμη κατατεθεί εισηγήσεις για εισαγωγή κυβερνητικής εισφοράς στο Ταμείο ΑΠΕ και για αύξηση της συνεισφοράς των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο Ταμείο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Βότσης είπε ότι η υφιστάμενη πρόταση προνοεί αύξηση του τέλους για ΑΠΕ από €0,005/Kwh στα €0,0135/Kwh, εξηγώντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις για διαφοροποίηση αυτού του ποσού για τις ευάλωτες ομάδες αλλά και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Ως αποτέλεσμα της σημερινής συζήτησης, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας θα συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και αφού τα μελετήσει, σε επόμενη συνεδρία πολύ σύντομα θα καταθέσει στην Επιτροπή την τελική θέση της Κυβέρνησης ώστε και οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για αυτό το θέμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι το έλλειμμα στο Ταμείο των ΑΠΕ λόγω της μείωσης στην κατανάλωση ανέρχεται στα €25 εκατομμύρια περίπου, αναφέροντας ότι «ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί αυτό το κόστος να μεταφερθεί στους καταναλωτές».

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με αύξηση της εισφοράς προς το Ταμείο ΑΠΕ από το Ταμείο Ρύπων, συμμετοχή στην κάλυψη του κόστους από τους επιχειρηματίες και ίσως μια μικρή αύξηση του τέλους ηλεκτρισμού η οποία δεν θα συμπεριλαμβάνει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τις μεγάλες βιομηχανίες.

«Σε αυτή την προσπάθεια εξαιρετικά σημαντική θα πρέπει να είναι η συνεισφορά των επιχειρηματιών. Και νοιώθω ότι κατανοούν ότι δεν μπορεί ο φορολογούμενος πολίτης να επιβαρύνεται την αυξομείωση του κόστους του πετρελαίου γιατί ακριβώς η μείωση του κόστους του πετρελαίου είναι αυτό που θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και δύο χρόνια εκφράζει τις ανησυχίες του για το πρόβλημα της βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Ταμείο, προειδοποιώντας για την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων από την Κυβέρνηση.

«Στις 30 Ιουνίου 2016 στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας είχαμε με έμφαση τονίσει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ τον Ιούνιο του 2015 στη συζήτηση στη Βουλή των κανονισμών για την προσωρινή αύξηση του τέλους ηλεκτρικής ενέργειας, το Υπουργείο Ενέργειας υποσχόταν ότι τον Σεπτέμβριο του ίδιους έτους θα έφερνε στη Βουλή πρόταση για οριστική λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του Ταμείου ΑΠΕ, αυτό έγινε στα τέλη Ιουνίου 2016, 10 μήνες δηλαδή μετά και 4 μήνες μετά την εξάντληση των αποθεμάτων του Ταμείου» είπε, υπενθυμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ είχε προτείνει στην Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο όπως το σύνολο και όχι μόνο το 50% των δικαιωμάτων δημοπράτησης των ρύπων μεταφέρεται στο Ταμείο ΑΠΕ αλλά και όπως από τα έξοδα του Ταμείου αφαιρούνται οι επιχορηγήσεις για άλλους σκοπούς και αυτές να καλύπτονται με κυβερνητική χορηγία.

«Σήμερα στην Επιτροπή ακούσαμε εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για τα έσοδα δημοπράτησης των ρύπων για το 2017 από τα Υπουργεία Γεωργίας και Ενέργειας κάτι που δείχνει για ακόμη μια φορά προχειρότητα και βεβαίως ασυνεννοησία. Ακούσαμε επίσης ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι κάθετα αντίθετο στην παραχώρηση κυβερνητικής χορηγίας στο Ταμείο ΑΠΕ όπως επίσης και την πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για αύξηση του τέλους ηλεκτρισμούς από €0,005 στα €0,0135 για την περίοδο 9/2016 – 12/2017» ανέφερε και ζήτησε από την Κυβέρνηση να μελετήσει τις προτάσεις και εισηγήσεις του ΑΚΕΛ και να επιστρέψει στην Επιτροπή με μια πρόταση που δεν θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές.

Ο βουλευτής τέλος του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι εισήγηση του Κινήματος είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή εμπεριστατωμένη μελέτη στα υφιστάμενα κλειστά συμβόλαια έστω και αν αυτά αποτελούν συμβάσεις ιδιωτών με το κράτος και να τύχουν διόρθωσης ώστε να συνάδουν με τις σημερινές τιμές που αγοράζει η ΑΗΚ ανά κιλοβατώρα με τις ΑΠΕ.

«Δεν πρέπει το κράτος να είναι δέσμιο σε ετεροβαρή συμβόλαια από τη μία και να καταφεύγει στην εύκολη λύση που είναι η αύξηση του τέλους για τον καταναλωτή από την άλλα» πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα