Νέα υπηρεσία θα αντικαταστήσει τη γνωστή FRONTEX

Μια νέα υπηρεσία, που θα αντικαταστήσει τη γνωστή ως τώρα FRONTEX, θα αναλάβει την επιτήρηση και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα», ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την εν λόγω

Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), θα παρουσιάσει ο Επίτροπος την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η ίδρυση αυτού του σώματος είναι ίσως «μια τελευταία προσπάθεια να διασωθεί ο θεσμός της Ζώνης του Σένγκεν».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η νέα υπηρεσία που θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από κράτος – μέλος, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων. Επίσης, θα της δοθεί αρμοδιότητα ακόμα και να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται για ποιες συγκεκριμένες κρίσεις γίνεται λόγος.

«Το νόημα», υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος, «είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», και τονίζει ότι επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα