ΓεΣΥ: Να μην πληρώσουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, λέει η ΠΑΣΥΔΥ

Νέα τύμπανα πολέμου ακούγονται στο μέτωπο του ΓεΣΥ, καθώς με δήλωσή του ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, εκφράζει τη θέση ότι η καταβολή εισφορών δεν θα πρέπει να γίνει από τους ίδιους τους δημόσιους υπάλληλους, αλλά από το δημόσιο, το οποίο είναι και ο εργοδότης τους.

Εξέφρασε, δε, την ετοιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί χωρίς τη συγκεκριμένη πρόνοια, διεκδικώντας έτσι την εξαίρεσή τους από την καταβολή συνεισφοράς, επικαλούμενοι τους όρους εργοδότησης στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η συντεχνία των

δημοσίων υπαλλήλων, ναι μεν τάσσεται υπέρ της καταβολής εισφορών στο Ταμείο, αλλά υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται από τον εργοδότη, ο οποίος εν προκειμένω είναι το κράτος.

Επί της ουσίας, ο Γλαύκος Χατζηπέτρου ανασύρει από το συρτάρι μια διαμαρτυρία της συντεχνίας από το 2001, σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνταν να καταβάλλουν εισφορές.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και κάτι», ο κος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι όταν πέρασε ο νόμος για το ΓεΣΥ, η ΠΑΣΥΔΥ είχε διαμαρτυρηθεί, διότι η Κυβέρνηση είχε αγνοήσει δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί προτού ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία.

«Στη συνέχεια, καταχωρήσαμε προσφυγή στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο συζήτησε τις θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης που είχαν υποβληθεί τον Μάρτιο του 2001 και δικαίωσε την ΠΑΣΥΔΥ κι έκανε παραστάσεις προς την Κυβέρνηση. Είχε πει ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται συμβάσεις και ό,τι είχε συνομολογηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Επίσης, η Επιτροπή κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα και να συζητήσει το θέμα για να υπάρξει κατάληξη σε συμβιβαστική λύση, ενώ παράλληλα είχε εισηγηθεί τη δημιουργία μιας τριμερούς επιτροπής ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και την ΠΑΣΥΔΥ για να μην προκύπτουν σοβαρές διάφορες», είπε.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κος Χατζηπέτρου, όταν το 2013 μπήκε υποχρεωτική συνεισφορά διά νόμου, της τάξεως του 1,5% στους δημοσίους υπαλλήλους, είχαμε καταχωρήσει προσφυγή στο Ανώτατο δικαστήριο, όπου αναμένεται η ετυμηγορία.

«Εκείνο που επαναλάβαμε στον Υπουργό Υγείας, είναι ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν νομιμοποιείται από μόνη της να καταργήσει ένα δικαίωμα των μελών της, αλλά και πάλι δεν είναι εμπόδιο να προχωρήσει και είναι δικαίωμά της να προσφύγει πάλι στο δικαστήριο», τονίζει.

Επισημαίνει, δε, ότι δεν είναι πρόθεση της συντεχνίας να βάλει προσκόμματα στο ΓεΣΥ, αλλά, αν δεν υιοθετηθεί η θέση της, θα κινηθεί νομικά κι αν δικαιωθεί, θα επανέλθουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για μια προεκλογική κίνηση, ο κος Χατζηπέτρου απέρριψε τον ισχυρισμό και τόνισε ότι η ΠΑΣΥΔΥ έχει στηρίξει τον διάλογο για το ΓεΣΥ.

«Όταν κάποιος ενδιαφερθεί για μια δημόσια θέση και επιλεγεί, παίρνει μια πρόταση με κάποια δικαιώματα. Εκεί, ρητώς αναφέρεται ότι έχει δικαίωμα σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δίνεται γραπτώς. Η αρχή των συμβάσεων είναι ότι τα συμπεφωνημένα θα πρέπει να τηρούνται. Ούτε η ΠΑΣΥΔΥ μπορεί να τα καταργήσει», είπε και πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να αμφισβητείται το δικαίωμα των υπαλλήλων να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Τέλος, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι επειδή διεκδικούν ένα δικαίωμά τους .

Πώς αντιδρά ο Υπουργός Υγείας

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αντίδραση του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη ήταν άμεση, καλώντας άπαντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

«Με κατάπληξη», λέει ο Υπουργός, «διακρίνω μια νέα προσέγγιση από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ και για αυτό καλώ όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «είμαστε στην τελική φάση επίτευξης του μεγάλου στόχου, που είναι η αυτονόμηση των νοσοκομείων και η εφαρμογή του ΓεΣΥ και οποιαδήποτε τέτοια υπαναχώρηση, θα είχε ως αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια».

Αναφορικά με το αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ, αναφέρει ότι το ποσοστό με το οποίο συνεισφέρει το κράτος δεν πρόκειται να αυξηθεί, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με το σενάριο της ίσης συνεισφοράς. «Αν η Βουλή αποφασίσει διαφορετικά, η Κυβέρνηση δεν θα φέρει αντίρρηση», διευκρινίζει.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι ο διάλογος ακόμα δεν έχει καταλήξει, ο κος Παμπορίδης σχολιάζει ότι «με μια σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων και όλων των κομμάτων, πεποίθησή μου είναι ότι το θέμα μπορεί να λυθεί μέσα σε δύο ώρες». Πρόσθεσε, δε, ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει τις θέσεις όλων των πλευρών, καθώς έχει διακρίνει τη διάθεση κάποιων μερών να προσεγγίσουν το όλο θέμα εποικοδομητικά.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να περιμένει πότε θα πειστούν όλοι για να δείξουν καλή διάθεση. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει θέση. Δεν επιτρέπεται να μείνει η μεταρρύθμιση σε εκκρεμότητα, επειδή δεν μπορούν να συναινέσουν οι διάφορες πλευρές σε μια κοινή λύση.

Σημειώνεται ότι οι μέχρι τώρα συζητήσεις, έχουν διαμορφώσει το σκηνικό σύμφωνα με το οποίο οι εργοδότες (ΟΕΒ και ΚΕΒΕ) τάσσονται υπέρ της ίσης συνεισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ οι Συντεχνίες (ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ) υποστηρίζουν ότι «θα πρέπει να τηρηθούν οι αναλογίες», δηλαδή ο εργοδότης να καταβάλλει υψηλότερο ποσοστό από τους εργαζόμενους, όπως προνοείται και στη νομοθεσία του 2001.

Keywords
Τυχαία Θέματα