Νέα τουρκική πρόκληση με στρατιωτικές ασκήσεις

Προκαλεί για άλλη μια φορά η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρώντας σε δέσμευση της θαλάσσιας περιοχής πλησίον του Καστελόριζου για στρατιωτικές ασκήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Antalya NAVTEX Station, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή που φαίνεται στον παραπάνω χάρτη για «ασκήσεις σκοποβολής» με πραγματικά πυρά από τις 18 Απριλίου 2017, από τις ώρες 05:00 - 15:00.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση για παράνομη δέσμευση μέρους της κυπριακής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μόρφου, επίσης

για σκοπούς στρατιωτικών ασκήσεων κι εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα έντασης που επιχειρεί να προκαλέσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση για νέες στρατιωτικές ασκήσεις πάρθηκε μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της χώρας συναρτήσει των πολιτικών επιδιώξεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ερμηνεύεται ως μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει το επιτελείο του Τούρκου Προέδρου να συσπειρώσει τους ακροδεξιούς και εθνικιστές ψηφοφόρους, την ώρα που τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη, η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Γκεζιτζί», σε έρευνα που διενήργησε μεταξύ 8-9 Απριλίου σε 10 από τους 51 νομούς της Τουρκίας, δείχνει ότι το «ΝΑΙ» προηγείται οριακά με 51,3% έναντι του «ΟΧΙ», το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει το 48,7% των ψήφων.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία «ΜΑΚ Danışmanlık» σε δική της έρευνα, έπειτα από κατανομή των αναποφάσιστων, προβλέπει επικράτηση του «ΝΑΙ» με 56,5% και 43,5% «ΟΧΙ». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα, μεταξύ 5-10 Μαρτίου, σε 30 πόλεις και 20 νομούς, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται επίσης σήμερα Πέμπτη.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα