Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ

Τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη διάρκειας μίας ώρας με την κ. Μέρκελ

και τον κ. Ολάντ την Πέμπτη.

Λίγες οι πληροφορίες για τη διαπραγμάτευση

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες από την Αθήνα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι λίγες και συγκεχυμένες.

Οκτώμισι ώρες συνεδρίαζε χθες Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και ήταν ίσως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δεν προέβη έστω σε άτυπη ενημέρωση, μέσω των non-papers που καθιέρωσε από την αρχή της θητείας της.

Έγκυροι παρατηρητές σημειώνουν ότι «αυτή η σιωπή», μπορεί να ερμηνευτεί και ως ένδειξη ότι «σταμάτησαν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και πλέον είμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης».

Το κλίμα που μεταφέρει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητικός παράγοντας που δεν συμμετέχει στις συσκέψεις στο Μαξίμου, αλλά έχει συνήθως καλή γνώση των όσων γίνονται και λέγονται στον «στενό πρωθυπουργικό κύκλο», είναι ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, που συνοδεύεται και από την εκτίμηση ότι στόχος της Αθήνας είναι «να έχει κλείσει η συμφωνία ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας».

Την Τρίτη 5 του μηνός, πρώτη ημέρα μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, λήγει τυπικά η διορία για την καταβολή της πρώτης δόσης Ιουνίου, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Πολλή συζήτηση έγινε τις προηγούμενες μέρες ως προς το κατά πόσον η Ελλάδα έχει και, εάν ναι, εάν θα πρέπει να καταβάλει τη δόση αυτή.

Αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προέκριναν την άποψη ότι αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να πληρωθούν, για δύο λόγους: «Πρώτον, δεν μας περισσεύουν, και δεύτερον για να καταλάβουν οι δανειστές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η παράλογη άσκηση πίεσης εις βάρος της Ελλάδος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά τα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους κρατικούς πόρους, καθώς και από μιαν απρόσμενη αύξηση των εσόδων από το μέτρο της ρύθμισης των χρεών προς τις εφορίες, και ότι θα καταβληθούν κανονικά την Τρίτη.

Κοινοτική πηγή στην Αθήνα υπογραμμίζει ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει την πολιτική, διαπραγματευτική της θέση, ούτως ώστε να δύναται να διεκδικήσει χαλάρωση των δανειστών σε μέτρα (δημοσιονομικά, εργασιακά, και άλλα) που θεωρεί ότι ξεπερνούν τα όρια των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει.

Σε περίπτωση ωστόσο που η κυβέρνηση επιλέξει να μην κάνει την καταβολή των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την ερχόμενη Τρίτη, ενισχύεται το σενάριο της συγκέντρωσης όλων των δόσεων του Ιουνίου σε μία, και αυτή να καταβληθεί στο τέλος του μηνός.

Τούτο, άλλωστε, επισήμανε ως «εφικτό και μάλλον ανώδυνο» ενδεχόμενο και ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ των χωρών μελών της G8 στη Δρέσδη.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών, με στόχο να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ Μαξίμου και ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group, και ότι στις συσκέψεις της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει ήδη αρχίσει να συντάσσεται κείμενο με τα σημεία εκείνα στα οποία έχει επέλθει μέχρι τώρα συμφωνία, ή υπάρχει «σημαντική σύγκλιση».

Αυτά, τα λεγόμενα «τακτοποιημένα θέματα», λέγεται πως είναι το ΦΠΑ (που μάλλον πάει σε τρεις κλίμακες, 7%, 11% και 23%, και τους εταίρους να επιμένουν στην υψηλότερη να υπαχθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα), το συνταξιοδοτικό ( όπου θεωρείται βέβαιη η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση των πρόωρων συντάξεων), και η Δημόσια Διοίκηση.

Ωστόσο, παρά το κλίμα αισιοδοξίας υπάρχουν και ζητήματα τα οποία ακόμη παραμένουν ανοικτά, όπου και εντοπίζονται ζητήματα διαφορετικής πολιτικής προσέγγισης, όπως είναι για παράδειγμα η άποψη των δανειστών, ιδίως του ΔΝΤ, ότι «δεν μπορείς να φορολογείς τα πάντα, και να συνεχίζεις να αφήνεις άθικτο τον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα».

Στην Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης για το οικονομικό πρόβλημα, συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως και να έχει, οι διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους θεσμούς αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Κυριακή, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επικοινωνία Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, για να αποφασιστεί σε ποια θέματα θα επιχειρηθεί να δοθεί πολιτική λύση.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συναντάται με τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Brussels Group, και εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα περάσει αρχικά στις Ομάδες Εργασίας της Ευρωζώνης (το γνωστό Euroworking Group), και ακολούθως στους Υπουργούς Οικονομικών, στο Eurogroup.

Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τις 20 Ιουνίου, που εκπνέει η 4μηνη παράταση που είχε δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που έμεινε εκκρεμής από την προηγούμενη κυβέρνηση λόγω πρόωρων εκλογών.

ου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, και τι προβλέπεται τις επόμενες μέρες

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα