Νέα συμφωνία δανεισμού Αργεντινής με Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ αποκάλυψε νέα συμφωνία δανεισμού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή, μέρα την οποία έπρεπε να πληρωθεί δόση εφτακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής έπρεπε να αποπληρώσει φέτος $19 από τα $44 δισ. χρέους προς το ΔΝΤ.

«Σε

σχέση με προηγούμενες συμφωνίες που υπέγραψε η Αργεντινή, αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει περιορισμούς που θα καθυστερούσαν την ανάπτυξή μας», είπε ο Φερνάντεζ.

Λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας αναμένεται να κοινοποιηθούν αργότερα την Παρασκευή από τον Υπουργό Οικονομικών, Μάρτιν Γκούζμαν.

Σύμφωνα με την προηγούμενη συμφωνία, η Αργεντινή θα έπρεπε να αποπληρώσει $19 δι.σ φέτος, $20 δισ. του χρόνου και ακόμα $24 δισ. το 2024.

Η κεντροαριστερή Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής δεν ήταν βιώσιμο, δεδομένης της έλλειψης αποθεματικών, και πίεζε για αναδόμηση του προγράμματος αποπληρωμής.

«Είχαμε ένα χρέος που δεν μπορούσε να πληρωθεί, το οποίο μας άφηνε χωρίς παρόν και μέλλον, και τώρα έχουμε μία λογική συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε (την οικονομία) και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν».

Ο Φερνάντεζ είπε ότι η συμφωνία δεν θα ανάγκαζε την Κυβέρνηση να μειώσει τα δημόσια έξοδα και θα της επέτρεπε να αυξήσει τις επενδύσεις σε δημόσια έργα. Ο φιλελεύθερος προκάτοχος του Φερνάντεζ, Μαουρίτσιο Μάκρι, αρχικά συμφώνησε δάνειο $57 δισ. με το ΔΝΤ το 2018, αλλά όταν ο διάδοχός του ανέλαβε το αξίωμα έναν χρόνο μετά, ο Φερνάντεζ αρνήθηκε να αποδεχτεί την τελική εκταμίευση $13 δισ.

Μετά που αναδιάρθρωσε επιτυχώς ένα χρέος $66 δισ. προς ιδιώτες διεθνείς δανειστές το 2020, η Αργεντινή άρχισε διαπραγματεύσεις με τον ΔΝΤ για να καθυστερήσει τις δόσεις αποπληρωμής.

Η χώρα πέρασε ύφεση τριών χρόνων, μέχρι να καταγράψει μία αύξηση 10% στο ΑΕΠ το 2021, παρόλο που η οικονομία της είχε μειωθεί αντίστοιχα τον προηγούμενο χρόνο, καθώς υπέφερε από τις χειρότερες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα