Νέα πρόταση επίλυσης αδιεξόδου στο Κυπριακό

Σημεία συγκλίσεων αλλά και τριβής παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σημερινή συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως παραδέχτηκαν όλα τα κόμματα, υπήρξε στην εντατικοποιημένη φάση επαρκής πρόοδος στα 4 γνωστά κεφάλαια.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα σε ένα σημαντικό ζήτημα για το μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδου που φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη, καταγράφονται εντός των κομμάτων έντονες διαφωνίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ναι μεν επανάκαμψε από την πρόταση για παρουσία ξένου δικαστή, που δεν γινόταν αποδεκτή,

ωστόσο η νέα εισήγηση του, που συζητείται στις διαπραγματεύσεις, δεν ικανοποιεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε και το ΑΚΕΛ που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την αναθεωρημένη θέση.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προτείνει:

- Απόσυρση πρόνοιας για ξένο δικαστή
- Σύσταση επιτροπών επίλυσης διαφορών με εξ ημισείας εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων
- Υπουργικό 4 μέλη, νομοθετική εξουσία 6 μέλη, Δικαστήριο 8 μέλη.
- Σε πρώτο στάδιο θα καταβάλλεται προσπάθεια για συμπεφωνημένη λύση
- Αν η διαφορά υφίσταται κάθε φορά θα γίνεται κλήρωση για εξαίρεση ενός μέλους και να λαμβάνεται απόφαση με απλή πλειοψηφία.

Σε ότι αφορά το θέμα των εγγυήσεων που συζητήθηκε χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα ότι ο Ακκιντζί επιμένει στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας. Η Λευκωσία εισηγήθηκε υπαγωγή της ασφάλειας στο άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη των Η.Ε, οπόταν θα μπορεί να επεμβαίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα:

- Η Τ/κ πλευρά ισχυρίστηκε ότι με αυτή την πρόταση θα έχει δικαίωμα βέτο η Ρωσία που πάντα στηρίζει τους Ε/κ και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συζητηθεί.
- Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιπρότεινε υιοθέτηση του μοντέλου του Κοσσόβου όπου την ασφάλεια εγγυάται το Σ.Α των Η.Ε χωρίς οποιοδήποτε μόνιμο μέλος να έχει δικαίωμα βέτο, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία

Σε ότι αφορά το εδαφικό δεν υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση αφού οι δύο πλευρές διαφωνούν πλήρως σε ότι αφορά τα κριτήρια που θα διέπουν μελλοντική συζήτηση για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Ο Πρόεδρος που ερωτήθηκε σχετικά είπε ξεκάθαρα ότι εμμένει στη μη αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα