Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ για τρομοκρατική απειλή στην Τουρκία

H Aμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προειδοποιεί με νέα ανακοίνωση τους Αμερικανούς πολίτες ότι υπάρχουν «αξιόπιστες ενδείξεις τρομοκρατικής απειλής» σε τουριστικές περιοχές και πόλεις της Τουρκίας.

Σε πόλη φάντασμα μετατρέπεται το Κιλίς από τις εκρήξεις ρουκετών του ISIS

Έπειτα από τις αλλεπάλληλες ρίψεις ρουκετών από το ISIS στην περιοχή του Κιλίς της ΝΑ Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, ο πληθυσμός της πόλης έχει τρομοκρατηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε το 30% του

πληθυσμού του να έχει μετακινηθεί σε κοντινές πόλεις.

Το Κιλίς με πληθυσμό 93.000 κατοίκων δέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του να εκτιναχθεί στους 220.000 κατοίκους. Έπειτα από τις αλλεπάλληλες ρίψεις ρουκετών το 1/3 του πληθυσμού του έχει μεταναστεύσει ενώ το 90% των παιδιών δεν πηγαίνουν σχολείο και 5.500 τοπικοί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι είναι στα πρόθυρα πτώχευσης.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, οι ρουκέτες που χτυπούν το Κιλίς είναι εκείνες που είχε προμηθεύσει η τουρκική ΜΙΤ στο ISIS και είναι κατασκευασμένες από την τουρκική αμυντική βιομηχανία ΜΚΕ. Σκοπός των αλλεπάλληλων κτυπημάτων με ρουκέτες στο Κιλίς είναι να προετοιμαστεί ο δρόμος για εισβολή στην Rojava ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία της Ομοσπονδίας Βόρειας Συρίας.

Από την αρχή του έτους έχουν εκραγεί 49 ρουκέτες του ISIS στο Κιλίς με αποτέλεσμα το θάνατο 17 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 58. Η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής έως ότου οι ΗΠΑ αναπτύξουν τα πυραυλικά συστήματα HIMARS που ζήτησε η Τουρκία για να σταματήσουν οι επιθέσεις του ISIS.

Αρχικός στόχος είναι η απώθηση των δυνάμεων του ISIS 25-30 χιλιόμετρα προς τον νότο, στόχος που εκτιμάται ότι με την βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων θα επιτευχθεί σε ένα μήνα. Απώτερος στόχος με αβέβαιη ημερομηνία εκπλήρωσης είναι η πλήρης εξουδετέρωση του ISIS έπειτα από τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.

Ωστόσο, η Τουρκία αντί να απαντά στα πυρά του ISIS σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, προτιμά να πλήττει άλλους στόχους στη Συρία χωρίς μάλιστα να έχει δεχθεί επίθεση.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλες συμμαχικές χώρες έχουν αποφασίσει να πλήξουν με αεροπορικές επιδρομές τις θέσεις του ISIS. Παράλληλα ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες της αντιπολίτευσης θα επιτεθούν στο ISIS με την υποστήριξη του τουρκικού πυροβολικού.

Ο Τούρκος π/θ Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Κιλίς επιπρόσθετα μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα (drones) για την πρόσληψη λεπτομερών πληροφοριών των σημείων εκτόξευσης των ρουκετών.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο Κιλίς είναι μέρος ενός «βρώμικου σχεδίου» που εκπονήθηκε από τους ίδιους που σκάβουν χαντάκια και ερημώνουν τουρκικές πόλεις (ΡΚΚ). Επισημαίνεται επίσης ότι ο αρχηγός του CHP Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κυβερνητικός έλεγχος στο Κιλίς και ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στους κατοίκους του Κιλίς.

Keywords
Τυχαία Θέματα