Νέα παζάρια κομμάτων για τις προεδρίες των Επιτροπών- Ποιες είναι οι «ορφανές»

Αφού τελείωσαν τα παζάρια και οι ζυμώσεις για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, άρχισαν αυτά για τις Προεδρίες των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε νέες ισορροπίες, μειώνοντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις έδρες των μεγαλύτερων κομμάτων, με τα τέσσερα μικρότερα κόμματα, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγους, να διεκδικούν προεδρία τουλάχιστον μίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Το

βλέμμα, ωστόσο, στρέφεται στα τρία κρισιμότερα χαρτοφυλάκια επιτροπών, αυτά των Οικονομικών, Ελέγχου και Άμυνας. Ειδικότερα, στην επιτροπή Οικονομικών, η οποία είναι επιφορτισμένη με νομοσχέδια που αφορούν μεταρρυθμίσεις που συνδέονται μεταξύ άλλων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Τους τελευταίους μήνες, στο τιμόνι της επιτροπής βρισκόταν η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με την ίδια να δηλώνει ενδιαφέρον να συνεχίσει να βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση.

  Ωστόσο, λόγω της σημαντικότητας των νομοσχεδίων που έχει να ανταποκριθεί η Επιτροπή και λόγω του γεγονότος ότι η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει ψηλά στην προεκλογική της ατζέντα το ζήτημα, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την προεδρία ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

  Όσο αφορά στην επιτροπή Ελέγχου, το ενδιαφέρον του έδειξε το ΑΚΕΛ με την αναπληρώτρια Πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

 Είναι μία επιτροπή η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο εν μέσω προεκλογικής περιόδου, καθώς, όπως είδαμε και τους προηγούμενους μήνες, ασχολήθηκε με τα Χρυσά Διαβατήρια, τον Συνεργατισμό και άλλα σκάνδαλα.

  Το ενδιαφέρον του για την επιτροπή άμυνας συνεχίζει να  επιδεικνύει η ΕΔΕΚ, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σημειώνεται ότι οι 10 από τις 16 επιτροπές μένουν ορφανές, αφού οι προέδροι τους είτε δεν έχουν εκλεγεί ή δεν έβαλαν υποψηφιότητα.

Πρόκειται για:

Πέντε επιτροπές που προέδρευε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αφορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ενέργειας, Θεσμών, Νομικών και Υγείας

 Τρεις του ΑΚΕΛ, αυτή των Εσωτερικών, Εργασίας και Προσφύγων

 Μία επιτροπή το ΔΗΚΟ, την επιτροπή Μεταφορών.

 Μάχη θα ριχθεί και για την διεκδίκηση της επιτροπής Εξωτερικών, που μένει ορφανή.

 ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ αναμένεται να ενισχύσουν την παρουσία τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα με την δεύτερη να επιδιώκει δύο προεδρίες.

 Τώρα, στα επικρατέστερα σενάρια είναι οι Οικολόγοι να ζητήσουν από το ΑΚΕΛ την προεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος.

Πάντως, όλα θα κριθούν στην σύσκεψη των Αρχηγών τη Δευτέρα, όπου θα συζητηθεί και η σύσταση της Επιτροπής Επιλογής, η οποία θα είναι επταμελής και εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής σε αυτήν συμμετέχουν τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ, τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ και δύο βουλευτές του ΔΗΚΟ.

Την προσεχή Πέμπτη θα συνέλθει η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος για να διορίσει τους Γραμματείς και τους κοσμήτορες.

Διαβάστε επίσης: Νέος αναβρασμός στα κόμματα για τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Keywords
Τυχαία Θέματα