Νέα νομοθεσία θα φέρει αύξηση στην αγορά κατοικίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σημαντική θα είναι η αύξηση που θα επωμιστεί ο καταναλωτής -στην αγορά κατοικίας- με την νέα νομοθεσία.

Το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, πρόκειται ν’ αυξήσει σημαντικά το κόστος της αγοράς μίας κατοικίας, επηρεάζοντας την ίδια ώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κατασκευαστικό τομέα.

Για παράδειγμα, εάν μία οικογένεια αγοράσει μία κατοικία 3 υπνοδωματίων σε μισό οικόπεδο στην περιοχή Αεροδρομίου Λακατάμειας με συνολικό εμβαδόν 180τ.μ. και η τιμή πώλησης είναι €330.000 συν  ΦΠΑ,

βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα πρώτα 200τ.μ. θα επιβληθεί 5% μειωμένος συντελεστής. Άρα, το συνολικό καταβλητέο ποσό του ΦΠΑ θα φτάνει τις €16,500 και το συνολικό κόστος της κατοικίας θα είναι €346.500. Ενώ, βάσει της νέας νομοθεσίας για τα πρώτα 140τ.μ. θα επιβληθεί 5% -μειωμένος συντελεστής-ενώ στα υπόλοιπα 40τ.μ. 19%, με το συνολικό κόστος της κατοικίας να φτάνει τις €356.763.

Με την νέα νομοθεσία, στην ουσία ο αγοραστής για το ίδιο σπίτι, θα κληθεί να το πληρώσει επιπλέον €10,000 περίπου, σε μία εποχή που είναι ήδη σημαντικά αυξημένες οι τιμές των ακινήτων, λόγω των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά που έχουν σπάσει ρεκόρ ακρίβειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα