Νέα μέτρα για πάταξη των εικονικών γάμων

Με στόχο την πάταξη του φαινομένου της τέλεσης εικονικών γάμων, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν άμεσα στην εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων και μηχανισμών ελέγχου καθώς και σε αναθεώρηση των υφιστάμενων μηχανισμών.

Σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν στο πλαίσιο σημερινής ευρείας υπηρεσιακής σύσκεψης υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Ιωνά Νικολάου, ο οποίος ανέφερε πως “με αυτά τα μέτρα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε κατά τρόπο πιο αποτελεσματικό ένα φαινόμενο το οποίο φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται το οργανωμένο έγκλημα στον τόπο μας, με τη συνεργασία αλλοδαπών, και το οποίο ουσιαστικά

καταλήγει στο να δημιουργεί θύματα εμπορίας προσώπων”.

Επεσήμανε πως “κάποιες διαδικασίες τροποποιούνται, ούτως ώστε να δυσκολεύουν περισσότερο την αξιοποίηση μηχανισμών με σκοπό την τέλεση εικονικών γάμων που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα παραμονής είτε στην Κύπρο είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, όταν ένα από δυο μέρη που τελούν τον γάμο είναι Ευρωπαίος πολίτης”.

Για το θέμα αυτό χρειάζεται να γίνεται μια συνεχής αναθεώρηση των μηχανισμών ελέγχου που εφαρμόζονται, καθότι στο πλαίσιο της “οργανωμένης προσπάθειας τέλεσης εικονικών γάμων από εγκληματικά στοιχεία, καταφέρνουν και βρίσκουν τρόπους ώστε να παρακάμπτουν ή να αξιοποιούν τις υφιστάμενες διαδικασίες”, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Νικολάου είπε πως αυτή ήταν η δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εντός ολίγων ημερών για αυτό το θέμα, και πως κατά τη σημερινή σύσκεψη αξιολογήθηκαν εισηγήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί στην προηγούμενη συνάντηση και λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Επεσήμανε πως κάποια από τα μέτρα που αποφασίστηκαν την προηγούμενη φορά ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται και μια σειρά από άλλα μέτρα, γύρω στα 15, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αύριο. Σήμερα, πρόσθεσε, αποφασίσαμε να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα και μηχανισμοί ελέγχου αλλά και να αναθεωρήσουμε υφιστάμενους μηχανισμούς.

Για παράδειγμα, συνέχισε, η έκδοση του yellow slip σε πολύ σύντομη χρονική περίοδο φαίνεται να αποτελούσε έναν στοιχείο το οποίο διευκόλυνε κάποιους, και έτσι αποφασίστηκε η αναθεώρηση αυτής της διαδικασίας και να εκδίδεται εντός της προβλεπόμενης από την ΕΕ χρονική περίοδο (έξι μήνες), αλλά όχι στο σημείο που αυτή να είναι άμεση όταν πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες εξετάζονται και κρίνονται ως ύποπτες.

Ο κ. Νικολάου είπε επίσης πως λήφθηκαν αποφάσεις για διενέργεια προληπτικών ελέγχων μέσα από συνεντεύξεις προσώπων για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν τελέσει εικονικό γάμο ή εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προσκομίζονται.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, λήφθηκαν αποφάσεις “για διευκρίνιση και συντονισμό των διαδικασιών μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών όπως π.χ. των Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας”.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε πως για παράδειγμα όταν οι δηλώσεις που γίνονται στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για έκδοση πιστοποιητικών εργοδότησης είναι “ύποπτες”, οι περιπτώσεις αυτές θα διερευνώνται από το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης όταν κάποιος υποβάλλει αίτημα για τέλεση γάμου.

Είπε ακόμη πως ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν είναι εκπαίδευση του προσωπικού του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και της ΥΑΜ της Αστυνομίας, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί οδηγίες να καταρτιστεί πρόγραμμα στοχευμένης εκπαίδευσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα