Νέα καμπάνα για την οικονομία από το ΔΝΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης με επίκεντρο αυτή τη φορά τις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ταμείου, η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και ιδίως της αμερικανικής Fed

θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πιστωτική στις αναδυόμενες αγορές, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, τα χρέη των επιχειρήσεων σε αυτές τις αγορές έχουν τετραπλασιαστεί το 2014.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian -που δημοσιοποίησε στοιχεία της έκθεσης- οι αγορές που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευάλωτες είναι εκείνες της Κίνας, της Τουρκίας, της Χιλής και της Βραζιλίας.

«Με την αμερικανική Fed να ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών θα πρέπει να ετοιμάζονται για μια αύξηση στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων, καθώς αυτές θα παλεύουν για να ανταποκριθούν στο μεγαλύτερο κόστος δανεισμού», αναφέρει ο Guardian.

Συνακόλουθα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία στις τραπεζικά ιδρύματα των περιοχών που έχουν αγοράσει αυτό το νέο χρέος, προκαλώντας μειώσεις στο δανεισμό και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ανάλογο με εκείνον της πιστωτικής κρίσης του 2008-2009.

«Τα σοκ στον επιχειρηματικό τομέα θα μπορούσαν γρήγορα να εξαπλωθούν στον πιστωτικό τομέα και να προκαλέσουν ένα φαύλο κύκλο καθώς οι τράπεζες θα περικόπτουν τον δανεισμό» αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Πηγή - thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα