Νέα αναβολή στο νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές – Διαφωνία για τους Τ/κ

Νέα, δεύτερη κατά σειρά αναβολή πήρε το νομοσχέδιο που βρισκόταν πρώτο στην ατζέντα της πρώτης Ολομέλειας της Βουλής, μετά τις θερινές διακοπές, για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που αφορά στη διενέργεια των ευρωεκλογών, λίγους μήνες πριν οι Κύπριοι πολίτες κληθούν στις κάλπες.

Σημείο αιχμής, η κατάργηση της υποχρέωσης των περίπου 80 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων, εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο, να συμπληρώνουν και να επιδεικνύουν υπεύθυνη δήλωση για τη διεύθυνσή τους, πράγμα με το οποίο φαίνεται να διαφωνεί η πλειοψηφία

των κομμάτων.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές οι Τ/κ ψηφοφόροι συμπλήρωναν την υπεύθυνη δήλωση εξαιτίας της οποίας σύμφωνα με πηγές του Σίγμα ήταν και η αιτία που το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε πριν το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη: Η ημερομηνία και οι αλλαγές στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το ΕΛΑΜ έχει καταθέσει τροπολογία, με την οποία ζητά να ψηφίζουν μόνο όσοι τ/κ διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.
Ο χρόνος είναι αμείλικτος, καθώς έξι μήνες πριν τις εκλογές απαγορεύεται να ψηφιστούν πρόνοιες που να τροποποιούν τον εκλογικό νόμο. Ο χρόνος όμως κυλά αντίστροφα και για την προετοιμασία  του Υπουργείου Εσωτερικών για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Ταυτόχρονα ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές, με τους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν σε 8 διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Τι ψηφίζουμε

Ευρωβουλευτές, Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κοινοτάρχες, μέλη κοινοτικών   συμβουλίων, Έπαρχοι και μέλη σχολικών εφορειών.

 
Οι ταυτόχρονες οχτώ εκλογικές αναμετρήσεις χαρακτηρίστηκαν ως δύσκολο εγχείρημα από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Εκλογών.

Όσον αφορά στους Ευρωπαίους πολίτες, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε δύο καταλόγους. Ο ένας για τοπική αυτοδιοίκηση κι ένας για ευρωεκλογές.
Η πρόκληση είναι μεγάλη τόσο λόγω στενών χρονοδιαγραμμάτων όσο και εξαιτίας της ενοποίησης των εκλογικών διαδικασιών σε μια.

Keywords
Τυχαία Θέματα