Νέα αναστολή στις εκποιήσεις

Παράταση έως τις 17 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία η Βουλή θα συνέλθει εκτάκτωςΣτο μεσοδιάστημα τα κόμματα θα επιτείνουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της εξέτασης του πλαισίου αφερεγγυότητας και κατάθεσης προτάσεων νόμου και τροπολογιώνΑναστολή για πέμπτη φορά της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων μέχρι τις 17 Απριλίου ψήφισε χθες η ολομέλεια της Βουλής. Κατά πλειοψηφίαν ψηφίστηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ,

με 31 ψήφους υπέρ και την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ενώ οι 20 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους, τη Συμμαχία Πολιτών και ο Ζαχαρίας Κουλίας τήρησαν αποχή. Μάλιστα, στις 17 Απριλίου καθορίστηκε και έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατά την οποία θα τεθούν προς ψήφιση τα πέντε νομοσχέδια που διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, των οποίων η εξέταση θα συνεχιστεί στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα, παρά το γεγονός πως το Κοινοβούλιο έκλεισε για τις διακοπές του Πάσχα από χθες.Ο στόχοςΣτόχος της πιο πάνω προσπάθειας είναι να ψηφιστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας, μαζί με τις όποιες τροπολογίες και προτάσεις νόμου καταθέσουν τα κόμματα στο παρά πέντε της συνεδρίασης του Eurogroup της 23ης Απριλίου. Κι αυτό, για να μπορέσει η Κύπρος να λάβει το πράσινο φως για εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους διεθνείς δανειστές της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί δύσκολο, έως και ακατόρθωτο, εάν και εφόσον τα κόμματα επιχειρήσουν και τελικά περιλάβουν στο πλαίσιο αφερεγγυότητας πρόνοιες, οι οποίες δεν θα είναι συμβατές με το μνημόνιο. Αυτό, άλλωστε, έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό οι διεθνείς δανειστές.Έντονη αντιπαράθεσηΠάντως, πριν από την ψήφιση της νέας αναστολής του νόμου των εκποιήσεων υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα το ΑΚΕΛ, διά του βουλευτή του Γιώργου Λουκαΐδη, υποστήριξε πως οι συνεχείς αναστολές του νόμου παραπέμπουν σε θέατρο του παραλόγου. Είπε πως ποτέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε την αναστολή του νόμου, επισημαίνοντας ότι «πάλι θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό». Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε πως μέχρι τις 23 του μήνα, εάν δεν υπάρξει κατάληξη σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, θα δοθεί χρόνος στα κόμματα για καλύτερο χειρισμό του νόμου για τις εκποιήσεις.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως το κόμμα του στηρίζει την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, επισημαίνοντας την ανάγκη για έκτακτη Ολομέλεια στις 17 του μήνα, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία στην Επιτροπή για έκτακτη Ολομέλεια, τονίζοντας ότι στις 23 Απριλίου θα απουσιάζουν πολλοί βουλευτές στο εξωτερικό με αποστολές της Βουλής. Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής Ολομέλειας, ο ΔΗΣΥ απέσυρε την πρόταση νόμου για εξαίρεση της κύριας κατοικίας μέχρι τις 3 Απριλίου, ενώ το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία γι' αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις μέχρι την 1ην Ιουλίου και η ΕΔΕΚ δεύτερη τροπολογία γι' αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τις 23 Απριλίου. Κι οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν.Ένταση έξω από το ΚοινοβούλιοΝωρίς χθες το απόγευμα, εξάλλου, έξω από το Κοινοβούλιο σημειώθηκε ένταση κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, ο Σύνδεσμος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΥΜΕΑ), η Ένωση Δανειοληπτών «Ευνομία» και η «Πολιτοφυλακή Κύπρου», οι οποίοι ζητούν προστασία της κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Σε κάποια στιγμή, οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα της Αστυνομίας, ωστόσο, με την άμεση παρέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αποτράπηκαν τα έκτροπα. Οι διαμαρτυρόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα, απέκοψαν τη διασταύρωση των λεωφόρων Νεχρού και Μουσείου, όπου πραγματοποίησαν καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Νωρίτερα, είχαν γιουχαΐσει, εντελώς αναίτια, και τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan κατά την είσοδό του στη Βουλή, ο οποίος θα προσφωνούσε συνεδρία του Σώματος.

Εκ μέρους του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις η Ευγενία Μωυσέως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ο κόσμος είναι οργισμένος σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί αυτό που πάει να γίνει δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αν η Βουλή ψηφίσει το πέμπτο νομοσχέδιο, το οποίο προστατεύει τις τράπεζες και μετά θα ξεκινήσει το ‘ξεσπίτωμα’, για το οποίο δεν υπάρχει καμιά πολιτική εκ μέρους της Κυβέρνησης ως προς το τι θα απογίνουν οι χιλιάδες των αστέγων, είναι μια αρνητική εξέλιξη. Δεν θέλουμε αστέγους στην Κύπρο, δεν φταίει ο κόσμος και ο λαός για ό,τι έγινε στην Κύπρο. Να πληρώσουν εκείνοι που φταίνε και πρώτα απ' όλα οι τραπεζίτες που επέφεραν την οικονομική κατάρρευση», είπε η κ. Μωυσέως.

Keywords
Τυχαία Θέματα