ΝΑΤΟ: Η εισβολή της Ρωσίας αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσβολή της διεθνούς τάξης, ανέφερε ο υπουργός 'Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Η απρόκλητη και χωρίς υπεράσπιση εισβολή της Ρωσίας

δεν αποτελεί απλώς κίνδυνο για την Ουκρανία. Αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσβολή της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες που μας προστατεύει όλους» σημείωσε ο κ. Λόιντ.

Νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ύψους 1 δισεκ. δολαρίων, αναμένεται να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται, ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στα όπλα που θα δοθούν στο Κίεβο περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα και βλήματα για το πυροβολικό και τα χόβιτζερ.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κάλεσε τις χώρες της Δύσης να «εντείνουν» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει η χώρα να αμυνθεί απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Ουκρανία βρίσκεται σε σημείο καμπής στο πεδίο της μάχης. Πρέπει επομένως να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες ώστε να μπορέσει να αμυνθεί», δήλωσε από την έδρα του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο των χωρών της «ομάδας επαφής» που συγκρότησαν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν το Κίεβο.

Η Εθνική αστυνομία της Ουκρανίας αναφέρει σε έκθεσή της ότι απότρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της ηγεσίας της χώρας

Η Εθνική αστυνομία της Ουκρανίας αναφέρει σε έκθεσή της ότι συνελήφθησαν περισσότερα από 800 άτομα, που θεωρούνται ύποπτα για υπονομευτικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Γιεβγένι Γιένιν.

«Σε μεγάλο βαθμό χάρη στις επιχειρησιακές μας πηγές, καταφέραμε να αποτρέψουμε τρομοκρατική επίθεση κατά της ηγεσίας του κράτους μας», δήλωσε ο ίδιος.

Στα όργανα της Εθνικής αστυνομίας σύμφωνα με τον Γιένιν, συγκροτήθηκαν 123 ομάδες αντιμετώπισης των δολιοφθορών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1.500 μέλη της υπηρεσίας. Οι ομάδες αυτές ήσαν υπεύθυνες για τις συλλήψεις των υπόπτων και την παράδοσή τους στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Στις αρχές Μαρτίου η εφημερίδα The Times είχε γράψει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας απέτρεψαν τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις απόπειρες αυτές πιθανόν να εμπλέκονταν μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ» και ειδικές δυνάμεις των Τσετσένων.

Κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε ακροδεξιούς Ρώσους και Σουηδούς εθνικιστές

Η Ουάσινγκτον επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε ακροδεξιούς εθνικιστές στη Ρωσία και τη Σουηδία, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν απειλή και ότι ένας από αυτούς είχε συγκεντρώσει κεφάλαια για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αφότου στόχευε επί χρόνια πρωτίστως τον ισλαμικό εξτρεμισμό, η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις απειλές από την ακροδεξιά και το 2020 συμπεριέλαβε στη μαύρη λίστα μια ομάδα υπέρμαχων της υπεροχής των λευκών και τρία από τα ηγετικά στελέχη της, στην περίπτωση αυτή το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε στη λίστα του τον Αντόν Τουλίν, έναν Σουηδό που κατηγορείται ότι ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη για να λάβει παραστρατιωτική εκπαίδευση από ρωσική οργάνωση.

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 2017 για τοποθέτηση βόμβας κοντά σε ένα κέντρο προσφύγων στη Σουηδία και, μετά την αποφυλάκισή του, απελάθηκε από την Πολωνία, όπου οι αρχές λένε ότι ήθελε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει βαθιά ανήσυχη για την εξελισσόμενη βίαιη εξτρεμιστική απειλή με φυλετικά ή εθνοτικά κίνητρα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε ανακοίνωσή του. «Αυτό περιλαμβάνει βίαιους υπερασπιστές των λευκών που ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους για να εκπαιδευτούν και να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοϊδεατών τους», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από την πλευρά του, πάγωσε κάθε περιουσιακό στοιχείο στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλων δύο μελών του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος, του Στάνισλαβ Σεβτσούκ και του Αλεξάντρ Τζουκόσβσκι, ενώ εμπόδισε την πρόσβασή τους στην αμερικανική αγορά.

Ο πρώτος ταξίδεψε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει δεξιούς εξτρεμιστές, ενώ ο δεύτερος χρησιμοποίησε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά συστήματα πληρωμών για να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό για ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η οργάνωση είχε διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν το 2020, υποστηρίζοντας ότι βοηθούσε μόνο εθελοντές που πολεμούσαν με φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Gazprom: Θα μειώσει την παροχή ΦΑ μέσω του Nord Stream κατά το ένα τρίτο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα