Νάρκοτεστ: Τι αλλάζει-Ποια η ερμηνεία καταδιώξεων/συλλήψεων

Ανησυχία συνεχίζουν να προκαλούν τα αποτελέσματα των ελέγχων των νάρκοτεστ. Από την περασμένη εβδομάδα μέχρι και χθες, εντοπίστηκαν 10 θετικοί οδηγοί σε 14 ελέγχους συνολικά.

Ζητήματα εγείρονται, αρχικά, με το τι ουσίες εντοπίζονται στους οδηγούς, για το νεαρό των οδηγών οι οποίοι εντοπίζονται θετικοί και, τέλος, αναφορικά με τον τρόπο σύλληψης των νεαρών, που τις πλείστες φορές γίνεται μετά από καταδίωξη.

Όπως ενημερώνεται το SigmaLive από την Τροχαία, το όργανο με το οποίο διεξάγονται οι έλεγχοι δύναται να βγάλει

ενδείξεις για 6 ουσίες. Το τεστ έχει ενδείξεις σε στιλ γραμμών και ανάλογα με την ουσία εμφανίζει την ανάλογη γραμμή.

Στοχευμένοι τελικά οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι, ενώ προβλέπεται από τον νόμο να γίνονται απρόσκοπτα στους οδηγούς, εντούτοις γίνεται στοχευμένα. Πλέον οι έλεγχοι γίνονται εκεί όπου υπάρχουν εύλογες υποψίες, κατά την κρίση των αστυνομικών πάντα. Αυτό που αλλάζει, επίσης, στους ελέγχους, είναι ότι πλέον οι Αρχές δεν θ' ανακοινώνουν τον αριθμό των ελέγχων που θα διεξάγουν. Σημειώνεται ότι οι εκστρατείες νάρκοτεστ δεν γίνονται και ούτε θα γίνονται σε ξεχωριστό επίπεδο, αφού πάντα θα είναι σε συνδυασμό με άλλη εκστρατεία, όπως για παράδειγμα αυτή της αλκοόλης.

Αναφορικά με το ζήτημα των καταδιώξεων, κληθείς από το SigmaLive ο Διοικητής της ΥΚΑΝ να σχολιάσει την τακτική αυτή, σημείωσε ότι δεν ήταν ακριβώς καταδιώξεις τα περιστατικά που έγιναν, αλλά στο πλαίσιο των καθηκόντων, σύλληψη οδηγών οι οποίοι είχαν διαφύγει του ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί, σημείωσε ο κ. Σεργιδης, διεξάγουν ελέγχους έχοντας πάντα υπ' όψιν την ασφάλεια τόσο των ιδίων όσο και των πολιτών, αλλά και των εν δυνάμει συλληφθέντων.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα απανωτά περιστατικά συλλήψεων, ο κ. Σεργίδης περιορίστηκε στο ν' αναφέρει ότι είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή αποτελεσμάτων και ερμηνεία. Αποτελέσματα -όπως επεσήμανε- και σαφής ένδειξη θα υπάρξει σε περίπτωση όπου γίνει μια τυχαία εκστρατεία, κάτι που δύναται να γίνει από τη νομοθεσία, ωστόσο, όμως, δεν θα γίνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα