Ν.Αιμιλίου: Οι Κύπριες γυναίκες τυγχάνουν θαυμασμού

Οι Κύπριες γυναίκες τυγχάνουν αναγνώρισης και θαυμασμού για την αποφασιστικότητα τους, το δυναμισμό τους, την αγωνιστικότητα και την αφοσίωση τους, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, μιλώντας στο πλαίσιο της 59ης Συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών.

Ο κ. Αιμιλίου πρόσθεσε ότι με την ισχυροποίηση της θέσης των γυναικών στη Κύπρο

την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται πόσο η οικονομία και κοινωνία έχουν κερδίσει από την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.Αναφερόμενος στο ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας που υιοθετήθηκε πριν 15 χρόνια, με θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», τόνισε ότι η Κύπρος, μια χώρα με ένα σημαντικό μέρος της επικράτειάς της υπό ξένη κατοχή για περισσότερα από 40 χρόνια, έχει πλήρη επίγνωση των σοβαρών συνεπειών της κατάστασης αυτής, ειδικά για τις γυναίκες.

Οι Κύπριες γυναίκες, είπε, έχουν υποστεί, μεταξύ άλλων, εκτοπισμό από τις εστίες τους, φτώχεια, απώλεια μελών των οικογενειών τους και μέχρι σήμερα έχουν αγνοούμενους συγγενείς. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι Κύπριες γυναίκες, τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, έχουν αγωνιστεί υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους και έχουν δραστηριοποιηθεί στην κοινωνία των πολιτών για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Η Κυπριακή Κυβέρνησή, σημείωσε, αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων και, ως εκ τούτου, οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και στη διαδικασία αποκατάστασης της ειρήνης στην Κύπρο.Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε στην θέση της γυναίκας στη Κύπρο από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα και υπογράμμισε ότι είκοσι χρόνια μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Πλατφόρμας Δράσης και δεκαπέντε χρόνια μετά την 23η ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Κύπρος έχει διανύσει μακρύ δρόμο για την προώθηση της ισότητας των φύλων, την ενδυνάμωση και την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών διασφαλίζονται, τόνισε, με συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθεσία, ενώ τα νεαρά κορίτσια εκπαιδεύονται σε θέματα υγείας και ισότητας των φύλων. Άλλες πολιτικές στοχεύουν στη χειραφέτηση των γυναικών, όπως τα προγράμματα για την επιχειρηματικότητα των γυναικών και στην προώθηση της ενδυνάμωσης των δικαιωμάτων συγκεκριμένων ομάδων γυναικών, όπως οι μετανάστριες, ή το αδρανές γυναικείο εργατικό δυναμικό.Αναφερόμενος τέλος στις προτεραιότητες της εθνικής πολιτικής της Κύπρου στα θέματα προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών, ο κ. Αιμιλίου, μίλησε, μεταξύ άλλων, για το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και της εμπορίας γυναικών ως ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για την Κυπριακή Κυβέρνησή και συμπλήρωσε ότι προωθούνται και υλοποιούνται σχετική νομοθεσία και μέτρα για τη φροντίδα των θυμάτων και για πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

ΠΗΓΗ - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα