Να προωθήσει την ένταξη της Ουκρανίας καλεί το ΝΑΤΟ το ΕΛΚ

Υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εκφράζοντας την προσδοκία τα μέλη της Συμμαχίας να απευθύνουν σχετική πρόσκληση, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ουκρανία εκτός της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης μετά τον πόλεμο», προσθέτοντας πως στις επόμενες συνόδους

του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και το επόμενο έτος «πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για να δοθεί προοπτική ένταξης της Ουκρανίας αμέσως μετά το τέλος του πολέμου».

«Η ομάδα του ΕΛΚ αναμένει ότι οι επικείμενες σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και την Ουάσινγκτον θα ανοίξουν το δρόμο για την αποστολή πρόσκλησης προς την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και ότι η διαδικασία ένταξης θα ξεκινήσει μετά το τέλος του πολέμου και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στη δήλωση που ενέκρινε η ολομέλεια της ομάδας του ΕΛΚ.

«Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη Συμμαχία, αλλά και θα αποτελέσει επίσης ένα ακόμα βήμα προς τη βιώσιμη ειρήνη στην Ευρώπη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται στη κοινή δήλωση, η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να δοθεί συνέχεια στην προοπτική ένταξης που δόθηκε το 2008 στη σύνοδο στο Βουκουρέστι, δεδομένης της Ρωσικής εισβολής, και της ανάγκης πρόληψης ενός μελλοντικού πολέμου.

Σε δική της δήλωση, η Λιθουανή Ευρωβουλευτής Ράσα Γιούκνεβιτσιενε, η οποία είναι η αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, επεσήμανε τη σημασία που θα έχει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.

«Η Ουκρανία διαθέτει ήδη έναν ισχυρό, δοκιμασμένο στη μάχη στρατό. Πιστεύω ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια κάθε Ευρωπαίου», πρόσθεσε.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται πως η ύπαρξη μιας γκρίζας ζώνης του μεγέθους της Ουκρανίας μεταξύ της Ρωσίας της Δύσης «θα αποτελούσε έναν μόνιμο πειρασμό για μια αναθεωρητική Ρωσία που δεν θα έχει αλλάξει, παρόμοιο με την ενωμένη ουδέτερη Γερμανία μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας που είχε προτείνει ο Στάλιν το 1952».

Σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, η ένταξη της Ουκρανίας θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, θα ενώσει τη Δύση γύρω από τον κοινό στόχο της βιώσιμης ειρήνης στην Ευρώπη, θα δρα αποτρεπτικά απέναντι στη Ρωσία και θα αποτελέσει εμπόδιο «στον νεο-ιμπεριαλιστικό επεκτακτισμό της Ρωσίας».

Ταυτόχρονα, σημειώνουν, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα στείλει το μήνυμα στον Πρόεδρο Πούτιν και στους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του πως η Ουκρανία δεν αποτελεί εφικτό στόχο, και θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της Ρωσίας σε δημοκρατικές αξίες στην μετά τον Πούτιν εποχή.

Διαβάστε ακόμη: «H στάση Ρωσίας για τη συμφωνία Μαύρης Θάλασσας για σιτηρά γίνεται κατανοητή»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα