«Να πάει το ΑΚΕΛ να πείσει την Τουρκία»-«Δεν μας εξηγούν το νέο ρεαλισμό»

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, οι οποίοι συζήτησαν για το Κυπριακό και την πενταμερή διάσκεψη.

Αρχικά ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα εξαιτίας της Τουρκίας. « Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι η Αμμόχωστος είναι τουρκικό έδαφος, ότι ο στρατός

κατοχής θα μείνει και ότι συζητά μόνο λύση δύο κρατών».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σωστά ανταποκρίνεται στη πρόσκληση του Γενικού Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν θέτει όρους για να το πράξει και ταυτόχρονα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι, πρόθυμοι και θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της Ομοσπονδίας».

Ο κύριος Χάρης Γεωργιάδης ανάφερε ότι πρέπει να πάει ο κύριος Λουκαΐδης και η ηγεσία του ΑΚΕΛ  να πείσει τον Γενικό Γραμματέα. «Πως θα πείσουμε τα Ηνωμένα Έθνη όταν το ΑΚΕΛ επικρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου». Πρόσθεσε ότι λύση χωρίς της επιστροφή της Μόρφου και της Αμμοχώστου, κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, αποχώρηση του τουρκικού στρατού και χωρίς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν διασφαλίζει τη συνέχιση του κυπριακού ελληνισμού.

Διερωτήθηκε αν η Τουρκία ήταν έτοιμη να αφήσει τους Τουρκοκύπριους να συμπορευθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, τη στιγμή που διευρύνει το χάσμα που την χωρίζει από την Ευρώπη. «Τι άλλο πρέπει να δούμε από την Τουρκία για να σταματήσουμε να λέμε ότι κλοτσήσαμε τη λύση».

Τόνισε ότι είναι πολύ ανήσυχος, καθώς όπως είπε η μη λύση είναι πιο πιθανή. «Δε σημαίνει ότι επιθυμούσε την αναγνωρίσει των δύο κρατών, αλλά ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο της μη λύσης».  Πρόσθεσε ότι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία και η εξελικτική λύση μέσα από κάποια μέτρα όπως η διασύνδεση του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου με την Αμμόχωστο, είναι θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο κύριος Λουκαΐδης ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να δώσει τις απαντήσεις του για πως έφτασαν ως εδώ τα πράγματα.  «Ο λόγος δεν είναι μόνο η ξεκάθαρη θέση του Τατάρ και της Τουρκίας, αλλά αφορά και τους χειρισμούς του κυρίου Αναστασιάδη». Συμπλήρωσε ότι ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι πεισμένος ότι ο κύριος Αναστασιάδης είναι συνεπής στα όσα ζήτησε για τη μορφή της λύσης και στην συνέχιση της διαδικασίας.

Παράλληλα, είπε ότι ο Γκουτέρες είναι δεσμευμένος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για λύση Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς και να συνεχίσει τη διαδικασία από εκεί που έμεινε. «Τώρα που και οι δύο πλευρές αμφισβητούν το πλαίσιο, έχουμε και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Τόνισε ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πείσει ότι αποδέχεται τις συγκλίσεις τότε το βάρος θα μεταφερθεί στην άλλη πλευρά.   

Ο κύριος Λουκαΐδης ανέφερε ότι αυτό που κάνει ζημιά δεν είναι η κριτική του ΑΚΕΛ, αλλά η πολιτική συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Στο Μοντ Πελεράν ο κύριος Ακκιντζί κατέθεσε χάρτη και ο Προέδρος της Δημοκρατίας έφυγε».

Διευκρίνισε ότι εκείνο που δημιουργεί σύγχυση είναι οι αναφορές του ΔΗΣΥ και του κυρίου Γεωργιάδη και τον νέο ρεαλισμό που παραπέμπει στο φλερτ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λύση δύο κρατών.

Τέλος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει πρωτοστατήσει για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Ποτέ δεν θεωρήσαμε τα ΜΟΕ ως υποκατάστατο της διαδικασίας της λύσης. Ο κύριος Γεωργιάδης δεν μας εξήγησε τις πραγματικότητες του νέου ρεαλισμού».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη:

ΚΕ: Τι απαντά για τα «εκατομμύρια στις Σεϋχέλλες» και την άτυπη πενταμερή

ΚΕ: Καλεί τα πολιτικά κόμματα σε μέγιστη δυνατή ενότητα στο Κυπριακό

Keywords
Τυχαία Θέματα